Revoluce v obchodech: I televizor řekne, zda je šetrný

Pavel Baroch
22. 10. 2009 12:05
Miko má plán na razantní snížení skleníkových emisí. Chce zelené štítky i u počítačů či kancelářské techniky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po pračkách, ledničkách či myčkách na nádobí by zákazníci měli v obchodě na první pohled poznat také u televizí, počítačů, monitorů a další kancelářské techniky, nakolik jsou tyto výrobky ekologické.

Návrh aktualizované Politiky ochrany klimatu, který vypracovalo ministerstvo životního prostředí, počítá s tím, že by se takzvané energetické štítky měly objevovat na více elektrických spotřebičích.

Štítky se už osvědčily u zmiňovaných praček nebo ledniček, lidé díky nim z obchodů prakticky "vytlačili" výrobky s vysokou spotřebou. Nízkoenergetické spotřebiče šetří nejen peníze za proud, ale i emise skleníkového oxidu uhličitého - do roku 2020 dokonce o více než milion tun.

Mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský dodal, že na legislativních změnách, které se týkají štítkování elektrospotřebičů, se už pracuje na úrovni Evropské unie.

Foto: Archiv

Nejšetrnější je A, nejžíznivější G

"Zelený" štítek pracuje s jednoduchými symboly, aby se zájemce o novou ledničku či pračku mohl rychle zorientovat.

Písmenem A jsou označeny spotřebiče s nízkou spotřebou energie. Čím vyšší spotřeba, tím i přibývají písmena z abecedy. "Nejžíznivější" výrobky jsou symbolizovány písmenem G.

"Většina nově prodávaných spotřebičů, které podléhají povinnému štítkování, již spadá do třídy A (nebo lepších tříd A+ a A++). Díky tomu dochází k velkým úsporám energie po výměně starých spotřebičů za nové," uvádí se v návrhu Politiky ochrany klimatu, kterou ministerstvo životního prostředí právě rozesílá k připomínkování ostatním resortům.

V budoucnu se bude pravděpodobně i nadále účinnost nově prodávaných spotřebičů zvyšovat," konstatuje se v ministerské zprávě.

Úspory za 10 let provozu staré a nové ledničky
Úspory za 10 let provozu staré a nové ledničky | Foto: uspornespotrebice.cz

Ušetří se, i když je vypnuto

Další oblastí, kde se dá v domácnostech ušetřit, je provoz televizí či počítačů v okamžiku, když jsou vypnuté. I v takových chvílích totiž do přístroje proudí elektřina.

"Snížení spotřeby elektřiny ve stand-by režimu o 65 procent se na celkovém opatření podílí zhruba 10procentním snížením emisí," uvádí dokument.

Nespokojený Miko s Bursíkem

Podle informací Aktuálně.cz ministerstvo životního prostředí práci na novelizované Politice ochrany klimatu urychlilo, a to kvůli návrhu nové Státní energetické koncepce z dílny ministerstva průmyslu.

V energetické koncepci ministr průmyslu Vladimír Tošovský předpokládá s prolomením těžebních limitů uhlí v severozápadních Čechách a stavbou dalších jaderných bloků. Zároveň chce do roku 2020 snížit emise skleníkových plynů o 35 procent oproti roku 1990.

To se nelíbí ministru životního prostředí Ladislavu Mikovi ani jeho předchůdci Martinu Bursíkovi.

Skleníkové emise můžeme snížit mnohem víc

Tvrdí, že emise je možné omezit o 40 procent - bez prolomení limitů těžby a nových jaderných elektráren. Miko chce, aby se o jeho Politice ochrany klimatu diskutovalo ve stejnou dobu jako s Tošovského energetickou koncepcí.

"Návrh Politiky ochrany klimatu zpracovával rozsáhlý expertní tým, složený z odborníků ministerstva i mimo úřad," řekl ministr Miko.

"Rád bych, aby se o něm vedla seriózní a věcná diskuse, mimo jiném i v souvislosti s návrhem aktualizace Státní energetické koncepce, který minulý týden zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský," dodal Miko.

Nezávislý expertní tým pro ministerstvo životního prostředí například vypočítal, že v domácnostech a komerční sféře je možné do roku 2020 ušetřit 6 milionů tun oxidu uhličitého.

"Největší potenciál je ve snižování energetické náročnosti budov, použití úspornějších spotřebičů a instalaci efektivnějších svítidel," uvádí se v návrhu Politiky ochrany klimatu.

 

Právě se děje

Další zprávy