Do Česka míří čtyřicítka firem. Čínská expanze začíná

Karel Toman
26. 10. 2009 9:00
Čína vyzývá své firmy k expanzi do zahraničí, čínských investorů bude přibývat
Foto: Reuters

Praha - Čínské investice mířící do Česka, které minulý týden ohlásila vládní agentura CzechInvest, jsou jen začátek velké vlny. Čína totiž uvolnila pravidla pro své investory.

Agentuře CzechInvest, která k nám přivádí zahraniční firmy, už potvrdilo svůj zájem investovat v Česku na čtyřicet čínských společností.

"Zásadní překážka padla především v Číně," potvrzuje Kamil Blažek z mezinárodní advokátní kanceláře Kinstellar. "Nově už rozhodování o zahraničních investicích nepodléhá rozhodnutí čínské vlády a centrálních orgánů, ale přesunulo se na regionální úroveň," dodává.

Agentura CzechInvest i kancelář Kinstellar však odmítají prozradit názvy čínských firem, které se o Česko zajímají. Podle zjištění Aktuálně.cz je však mezi nimi například firma Suntech vyrábějící solární kolektory.

Známy jsou tak zatím jen oblasti, do kterých chtějí Číňané v Česku investovat. Podle Czechinvestu a AK Kinstellar je to výroba vlaků, letadel, elektřiny z obnovitelných zdrojů či hospodaření s odpady. Zájem projevují i čínské investiční fondy, které chtějí skupovat technologicky vyspělé firmy ve finančních potížích. 

Generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová nechce říct, o jaké firmy jde, s odkazem na zaběhanou praxi. "Konkrétní jména investorů, se kterými jednáme, nemůžeme až do jejich oficiálního oznámení o umístění investice sdělovat. Snažíme se tím vyjít vstříc našim partnerům, jejichž důvěry si vážíme," sdělila Rudyšarová.

Čína: Vyrazte za hranice!

Mnohé české firmy by dnes vstup finančně zajištěných partnerů přivítaly. V prvních třech čtvrtletích vzrostl počet bankrotů českých firem podle společnosti Czech Credit Bureau oproti loňsku o více než polovinu. Čínské HDP za stejnou dobu má podle serveru Chinaview.cn vzrůst o více než sedm procent.

Varování, že na chod tamní ekonomiky má nezanedbatelný vliv komunistický režim a zkorumpované regionální úřady, tak za těchto okolností nezní tak naléhavě. Neplatí to sice zdaleka o každé čínské firmě, časopis Economist ale nedávno upozornil také na rostoucí vliv čínských mafií v tamním hospodářství.

Podle advokátní kanceláře Kinstellar může Česká republika v nejbližších měsících očekávat "silnou aktivitu čínských investorů". Spustí ji hotová deregulační bouře, která se letos v Číně rozpoutala. Nejprve se totiž uvolnila pravidla investování, pak jejich centrální kontrola.

Ministerstvo obchodu Čínské lidové republiky vydalo v květnu předpis o pravidlech zahraničního investování. "Tento předpis je součástí tzv. 'Go out policy' (tzv. politika 'vyrazte ven' - pozn. red.), kterou vláda usnadňuje čínským investorům investování v zahraničí," vysvětluje Blažek.

Začátkem srpna pak začala platit směrnice Státní devizové správy, díky které se uvolnil způsob kontroly zahraničního investování čínskou vládou.

Seminář pro investory

"Očekávám, že tyto předpisy se budou dále vyvíjet ve směru další podpory zahraničních investic," upozorňuje expert z AK Kinstellar.

Česko navíc letos s Čínou podepsalo novou smlouvu o zamezení dvojího zdanění, čínští investoři u nás už teď mohou využívat rozsáhlého programu investičních pobídek na podporu zpracovatelského průmyslu a ve službách.

Všechny tyto nové i starší výhody představila advokátní kancelář Kinstellar na semináři, který v září uspořádal pro čínské investory CzechInvest v Šanghaji.

 

Právě se děje

Další zprávy