Kdyby došel plyn, stát vás nezachrání. Všechno prodal

Pavel Baroch
20. 10. 2009 9:15
Lidé budou házet shnilá vejce na vládu, nikoli na plynaře
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Česko musí podle vládní analýzy počítat s tím, že se možná už tuto zimu znovu uzavřou kohoutky na plynovodu z Ruska a celá země se ocitne bez této suroviny.

Možnosti státu, jak se plynové krizi bránit, jsou ovšem omezené. Plynovody i zásobníky jsou totiž v soukromých rukou.

Doplatit na to mohou ti, kteří jsou na plynu závislí, protože si jím doma topí. Mrznout by mohlo až 3,5 milionu lidí.

"Lidé považují elektřinu, teplo i pohonné hmoty za své základní právo a stát za garanta těchto práv," uvádí se ve zprávě ministerstev průmyslu, zahraničí a vnitra, kterou minulou středu projednala vláda a jejíž text má Aktuálně.cz k dispozici.

"Můžete jim stokrát zopakovat, že plynárenství bylo v České republice zcela privatizováno v roce 2001, že stát prodal jak tranzitní systém, tak i distribuci a zásobníky plynu, a tudíž nemá, jak jim pomoci; pokud jim vymrznou domy, půjdou házet shnilá vejce na úřad vlády, ne na sídla plynárenských firem," upozorňuje dokument.

Zásobníky plynu nemusí být pokaždé plné

Pro přečkání krátkodobého výpadku v dodávkách plynu jsou pro Česko klíčové zásobníky plynu, které byly před lednovou krizí zcela plné. Ministerstva průmyslu, zahraničí a vnitra ovšem varují, že tak tomu nemusí pokaždé být.

"Stát dnes nemá nad těmito zásobami ani nad plynovou infrastrukturou žádnou kontrolu. Přestože je i v zájmu obchodníků s plynem vytvořit si dostatečné zásoby před topnou sezónou, nelze tento stav nijak garantovat," upozornila ministerstva.

Kvůli nestabilitě cen se například může stát, že plyn bude v prvním pololetí výrazně dražší než ve druhém - jako je tomu například letos. "Obchodníci poté mohou čekat s plněním zásobníků až na snížení cen. Přerušení dodávek v této době by pak znemožnilo včasné naplnění zásobníků a vedlo k nepřipravenosti na topnou sezonu," uvádí se ve zprávě pro vládu.

Na plynovodech z Východu je závislá celá EU.
Na plynovodech z Východu je závislá celá EU. | Foto: Aktuálně.cz

Komise prověřuje státní rezervu

Ministerstva proto doporučují, aby stát vytvořil strategickou rezervu plynu.

"Jako ekonomičtější a pro obchodníky přijatelnější se jeví varianta, kdy by stát uložil obchodníkům s plynem držet určitou strategickou rezervu. Je však nutno počítat s tím, že tyto dodatečné náklady by se promítly do cen pro koncové zákazníky," uvádí se v analýze.

Skupina expertů ze státních úřadů i soukromých firem nyní pracuje na analýze, zda je tato varianta proveditelná. Hotová by měla být do konce roku.

U nových ropovodů je stát pouhým statistou

Zpráva zároveň doporučuje, aby Česko dlouhodobě hledalo cesty, jak získávat plyn i z jiných regionů než z Ruska. Dokument se zmiňuje například o plynovodu Nabucco, o plynových terminálech v Polsku a Chorvatsku nebo o plynovém propojení ve směru sever-jih.

I v těchto projektech ovšem naráží vládní kabinet na to, že už není vlastníkem potřebné plynové infrastruktury.

"Česká republika jako stát se však po privatizaci Transgasu stala pouhým statistou," konstatují ministerstva. "Politicky může domlouvat, co chce, ale je na komerčních společnostech projekty realizovat a dohadovat kontrakty."

Za velmi reálný pokládá vládní analýza projekt tranzitního plynovodu, který má mít kapacitu 30 miliard metrů krychlových a který má spojit hraniční předávací místa Horu svaté Kateřiny a Waidhaus.

"Hrozí však nebezpečí, že společnost RWE Transgas využije možnosti dopravy ruského plynu touto cestou a nahradí jím dodávky z Norska, neboť v roce 2017 jí končí dosavadní kontrakt na tyto dodávky," upozorňuje zpráva.

"To by znamenalo přechod k téměř plné závislosti pouze na ruském plynu. Cíle České republiky však musí být naprosto opačné, a to dlouhodobě snižovat podíl ruského plynu na českém trhu ve prospěch jiných dodavatelů," doporučují ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy