Konkurzní správce nabízel, že zařídí milost od Klause

Domácí Domácí
19. 10. 2009 8:15
Konkurzní správce nabízel podnikateli služby daleko za hranou zákona

Praha - Zmanipulovat konkurz, vykrást auto nebo zařídit za tučnou odměnu milost od prezidenta republiky - to vše podle deníku MF DNES nabízel klientovi konkurzní správce Luděk Voigt.

List ho sledoval přes čtyři měsíce. Za tu dobu měl Voigt, kterého do funkce jmenoval soud, nabízet podnikatelům řadu služeb za hranou zákona.

Novináře na něj upozornil podnikatel Vladimír Moltaš, kterému konkurzní správce nabídl, že by z jeho zadlužené firmy mohli vytáhnout peníze. Úkolem konkurzního správce přitom je pravý opak - zajistit, aby co nejvíc peněz z firmy získali věřitelé.

Překvapený podnikatel se obrátil na novináře, kteří pak Voigta začali sledovat a nahrávat skrytou kamerou.

Milost za 400 tisíc

Mezi službami, které muž podnikateli nabídl, bylo i zařízení prezidentské milosti. Moltaš totiž byl za obchody s drogami odsouzen do vězení.

"Už jste si požádal o milost? Za 400 tisíc to můžeme zařídit," sliboval podle MF DNES správce Voigt.

Pomoci s tím měl bývalý předseda zelených Emil Zeman. Ten si od podnikatele vzal zálohu 40 tisíc korun. Moltaš nakonec milost nedostal.

Podle Hradu není žádné ovlivňování udělování milostí možné.

"Systém udělování milostí stanovený v době nástupu prezidenta Václava Klause v roce 2003 je natolik propracovaný, že ani jedinec, ani skupina zvenčí nemá šanci udělení milosti ovlivnit. Jestli se s tím někdo v minulosti nebo i nyní snažil nebo snaží kupčit, je to odsouzeníhodné," říká mluvčí Hradu Radim Ochvat.

 

Právě se děje

Další zprávy