Pražská ZOO vypsala rekordní tendr. Na dům pro slony

Petr Kučera Petr Kučera
12. 10. 2009 13:10
S novým logem zatím ZOO nespěchá

Praha - Veřejnou zakázku na výstavbu nového pavilonu slonů a hrochů v pražské ZOO dnes vyhlásil investiční odbor pražského magistrátu. Předpokládaná hodnota zakázky bez DPH je 350 milionů korun. Naopak na nové logo nebude veřejná soutěž vypsána.

Půjde o největší investici v pražské ZOO od roku 2002, kdy tu začal vznikat pavilon Indonéská džungle. Zakázku tehdy získala společnost Skanska a celá stavba přišla na 185 milionů korun.

Starý pavilon - přeměnit, nebo zbourat?

Dva nové samostatné prostory pro slony a hrochy vzniknou v horní části zahrady u Afrického domu z roku 2001, tedy v blízkosti výběhu žiraf a antilop. Stavba má začít v březnu 2010 a trvat zhruba rok.

Magistrát nejdříve vylosuje pět zájemců splňujících zadaná kritéria. Z nich pak rozhodne o vítězi podle několika hledisek, přičemž největší váhu (60 %) bude mít nabídnutá cena. Důležitá bude také rychlost stavby, výše smluvní pokuty při zpoždění a délka záruční doby.

Starý pavilon v dolní části zahrady chce ZOO využít jako akvarijně terarijní pavilon. „Vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci objektu však budou nejdůležitější rozpočtové možnosti města Prahy," říká mluvčí ZOO Vít Kahle. Nebude-li dost peněz, je možné i zmenšení objektu nebo jeho úplné zbourání. „Důležitou okolností tohoto rozhodnutí bude i skutečnost, že objekt se nachází v záplavovém pásmu a v případě opakování povodně z roku 2002 může být zaplaven," připomíná Kahle.

Soud rozhodl, že ZOO musí přestat používat dosavadní logo. Vedení ZOO nicméně stále věří, že rozhodnutí není definitivní.
Soud rozhodl, že ZOO musí přestat používat dosavadní logo. Vedení ZOO nicméně stále věří, že rozhodnutí není definitivní. | Foto: Aktuálně.cz

Nové logo bez soutěže

Pražská ZOO v současné době stále ještě čeká na doručení písemného rozhodnutí odvolacího soudu ve sporu o používání loga zahrady. Ten v září rozhodl, že ZOO využívá dílo vytvořené v roce 1998 výtvarníkem Michalem Cihlářem neoprávněně.

"Až jej obdržíme, podáme proti němu dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně a současně žádost o prodloužení vykonatelnosti rozsudku. Další kroky podnikneme až po reakci Nejvyššího soudu," říká mluvčí,

Teprve pokud by ZOO u Nejvyššího soudu neuspěla, zadá vytvoření nového loga. „Ovšem jinak než cestou veřejné soutěže. Tu jsme nedávno již jednou zkusili a neosvědčila se," připomíná Kahle.

Pražská ZOO letos překonává průběžný rekord v návštěvnosti - za devět měsíců ji navštívilo téměř 1,15 milionu lidí, což je více než v roce 2007.

Na konci října odstoupí z vedení ZOO mnohaletý ředitel Petr Fejk, stane se šéfem České národní budovy v New Yorku. Magistrát nyní ve spolupráci s personální agenturou vybere nového ředitele, který by měl nastoupit v ideálním případě už od začátku příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy