Gamblerů běhá po Česku 50 tisíc, spočítali psychiatři

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
8. 10. 2009 0:15
Patologických hráčů v Česku přibývá. Víc se jich také léčí.
Patologických hráčů je v Česku víc. Podle statistik až o patnáct procent.
Patologických hráčů je v Česku víc. Podle statistik až o patnáct procent. | Foto: Reuters

Praha - Hracích automatů je v Česku víc než židovských vtipů, tvrdí lidovci. Podle jejich analýz se v tuzemsku nachází nejvíc heren z celé Evropské unie a jen v Praze jich bliká stejně jako v celém Německu. Proto připravují plán, jak hazard lépe regulovat.

Do jejich debaty nyní vstupují i odborníci. Vydali čerstvou statistiku.

Podle ní sklízí stále větší počet kasin a heren své "plody" - přibývá gamblerů. Se závislostí na automatech se v Česku dnes léčí o 15 procent víc lidí, než tomu bylo ještě před šesti lety. Lékaři jich napočítali celkem 1 383.

"To jsou ale jen oficiální případy. Odhadujeme, že ve skutečnosti po Česku běhá až padesát tisíc lidí s tímto problémem. To je pořádně velký trh pro padestát psychiatrů, kteří se specializují na léčbu závislostí," upozorňuje ředitel Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích Martin Hollý .

Do rukou odborníků se totiž gambleři dostávají často až tehdy, když jim léčení nařídí soud. To znamená po spáchání trestné činnosti.

Přesně tak to bylo i v případě čtyřiatřicetiletého muže z Kolínska. Vyloupil banku jen proto, aby záhy utopil všechny peníze v herních automatech. Pak se sám udal na policii.

Podle statistik, které včera zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky, není sám. V Česku se najde kolem čtrnácti set podobných případů.

"Lidé s touto poruchou riskují zaměstnání, lžou a porušují zákon, aby získali peníze nebo unikli placení obrovských dluhů," potvrzuje Blanka Nechanská z Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

Nejvíc případů napočítali odborníci na severu Moravy a na Olomoucku. Tam jen za jeden rok propadlo hráčství o více než čtyři pětiny víc lidí, než tomu bylo dřív.

Největší podíl tvoří dospělí muži nad dvacet let, mezi závislými jsou ale i děti. "V loňském roce vzrostl počet nezletilých pacientů s diagnózou patologické hráčství dokonce na jedenáct procent," popisuje Nechanská.

Kolem pěti set lidí musí podstoupit léčení dokonce pod celodenním odborným dohledem na psychiatrických klinikách.

 

Právě se děje

Další zprávy