Bakala vypověděl závazek ochrany tisícům nájemníků OKD

Petra Sasínová
21. 9. 2009 20:19
Ministerstvo financí se postavilo proti uhlobaronovi
Majitele OKD Zdeňka Bakalu čekají nepříjemnosti v Bruselu i na ministerstvu financí. Nespokojení nájemníci vyrazili k dalšímu boji o právo koupit si levně byty.
Majitele OKD Zdeňka Bakalu čekají nepříjemnosti v Bruselu i na ministerstvu financí. Nespokojení nájemníci vyrazili k dalšímu boji o právo koupit si levně byty. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ostrava - Obavy nájemníků bývalých bytů OKD, že vlastník Zdeněk Bakala chce obejít jejich chráněné postavení plynoucí z privatizační smlouvy, jim potvrdil další krok tohoto miliardáře.

Bakalova společnost RPG Industries SE letos v červnu vypověděla časově neomezený závazek předkupního práva na byty nájemníkům za zvýhodněné ceny. To je pro ně zásadní věc.

"Společnost RPG Industries Se nám to oznámila, my to však neuznáváme," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Před tímto prohlášením si ministerstvo nechalo udělat tři právní analýzy. Dvě z nich říkají, že vlastník nemůže jeden závazek jen tak ze smlouvy vypovědět.

"Ministerstvo financí považuje výpověď závazku za neplatnou, v rozporu s občanským zákoníkem. A bude dál vyžadovat jeho plnění," řekl Jakob.

Neplnění smlouvy může ministerstvo potrestat pokutou třicet milionů korun. "Pokud společnost neuzná naše námitky, musel by spor rozhodnout soud," uvedl Jakob. Dodal, že ve společnosti RPG současně probíhá audit.

Nájemníci, kteří bojují za to, aby si mohli byty výhodně koupit, říkají, že něco podobného čekali.

Bývalé hornické byty, které stát vedený ČSSD dal za necelé dvě miliardy firmě Viktora Koláčka Karbon Invest, jsou po celém Moravskoslzeském kraji. V 43 tisících bytech bydlí asi sto dvacet tisíc lidí.
Bývalé hornické byty, které stát vedený ČSSD dal za necelé dvě miliardy firmě Viktora Koláčka Karbon Invest, jsou po celém Moravskoslzeském kraji. V 43 tisících bytech bydlí asi sto dvacet tisíc lidí. | Foto: Aktuálně.cz

Letos v květnu skončilo totiž pětileté stabilizační období, kdy byty měly zůstat v majetku OKD. Pokud by se prodávaly, pak výhradně nájemníkům. Všechny výnosy měly být investovány zpět do bytů.

Závazky plynou ze smlouvy z roku 2004, kterou stát prodal 46 procent akcií OKD i s byty společnosti Karbon Invest. V roce 2005 vstoupil do společnosti Zdeněk Bakala a převzal majetek i se závazky.

Bakala pak oficiálně prohlásil, že do tří let připraví projekt na prodej bytů stávajícím nájemníkům za zvýhodněné ceny specifikované ve smlouvě. V roce 2008 ale oznámil, že nic prodávat nebude.

"Vlastník závazky porušil už tím, že roku 2006 vyvedl byty z OKD do společnosti RPG Byty. A ukazuje se, že smlouvu hodlá porušovat dál a naložit s byty tržním způsobem," je přesvědčen předseda sdružení nájemníků Bytyokd.cz Roman Macháček.

Dodal, že podobně dopadli nájemníci bytů OKD na Kladensku, kde se už byty rozprodávají za tržní ceny.

Dosáhnout na dobré úvěry

Mluvčí RPG Real Estate Petr Handl potvrdil, že společnost skutečně závazek vypověděla. "Samozřejmě vycházíme z legislativy a z provedené právní analýzy," uvedl Handl.

Kauza byty OKD

  • Privatizaci OKD započatou v roce 1990 dokončil v roce 2004 ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD.

  • Vláda schválila prodej 46 procent zbylých státních akcií OKD společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka a Petra Otavy za 4,1 miliardy.

  • Součástí majetku OKD byl rozsáhlý bytový fond - 43 tisíc bytů.

  • Po prodeji vstoupil do společnosti Karbon Invest Zdeněk Bakala a v roce 2005 se jako nový vlastník přihlásil k závazkům vůči nájemníkům. Oznámil, že připraví prodej bytů.

  • Roku 2008 ohlásil, že prodávat nebude. Mezitím byty převedl z OKD na svou společnost RPG.
  • V červnu 2009 oznámil ministerstvu financí, že vypovídá závazek vůči nájemníkům týkající se předkupního práva a zvýhodněné ceny bytů.

Dodal, že stále platí to, že společnost nechce byty prodávat, ale opravovat a investovat do nich. Předkupní právo, tedy že v případě prodeje má být jako první osloven stávající nájemníků, podle něho zůstává, vyplývá ze zákona.

Ne však zvýhodněné cenové podmínky, které měla nájemníkům smlouva zaručit.

Závazek ve vztahu k nájemníkům je podle vedení společnosti velmi omezující při získávání úvěrů. "Hodnota bytového portfolia je posuzována z hlediska vybraného nájemného a z hlediska hodnoty nemovitostí v případě, že by se měly prodávat. Tato hodnota byla tímto závazkem výrazně omezena," uvedl ředitel realitní skupiny RPG Real Estate Tony Aksich.

Petr Handl potvrdil, že společnost se bude bez ohledu na prohlášení ministerstva financí chovat podle toho, že závazek vypověděla.

Do Bruselu míří stížnost

Sdružení nájemníků, které již docílilo odtajnění smlouvy a původního znaleckého posudku, se nevzdává.

V nejbližších dnech odešle obsáhlou stížnost na nedovolenou veřejnou podporu k Evropské komisi. Stížnost, kterou vypracovala právnička Hana Marvanová, podložilo posudkem z oboru oceňování nemovitostí od znaleckého ústavu Kopprea.

"K nedovolené veřejné podpoře došlo a věřím, že to dokážeme. Minimální veřejnou podporu jsme vyčíslili na jednu a tři čtvrtě miliardy korun," doplnil Macháček.

Znalecký ústav dospěl k závěru, že průměrná tržní cena bytu OKD v roce 2004 byla sto padesát pět tisíc korun, stát prodával za čtyřicet. Nedovolená veřejná podpora je podle znalců rozdíl mezi tržní cenou a cenou, za jakou vlastník byty získal.

"Vlastník získal byty s výhodnou díky tomu, že se zavázal je s výhodou prodá nájemníků. To však neplní, chová se tržně," vysvětlovala právnička Hana Marvanová.

Prokázání nedovolené veřejné podpory může být důvodem odstoupení státu od smlouvy. Stížnost se však může řešit velmi dlouho. Za dva měsíce se členové Evropské komise vystřídají. Ti noví budou případ znovu zkoumat.

 

Právě se děje

Další zprávy