Neumannová přes palubu. Kvůli dluhům jí vzali závody

Martina Machová Martina Machová
18. 9. 2009 15:55
Lyžařský svaz odebral společnosti Kentaura svázané s Neumannovou závody Tour de ski
Společnost přítele Kateřiny Neumannové přišla o luktrativní podnik - Tour de ski
Společnost přítele Kateřiny Neumannové přišla o luktrativní podnik - Tour de ski | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Lyžařský svaz se rozhodl zbavit Kateřiny Neumannové. Důvodem je hospodářské fiasko mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

Vedení svazu totiž odebrala pořadatelství prestižních lyžařských závodů Tour de Ski agentuře Kentaura, kterou vlastní její partner Josef Jindra a sama famózní lyžařka komunikuje přes email společnosti.

Nově bude závody zajišťovat marketingová společnost vlastněná svazem CS Ski. Redakci Aktuálně.cz to potvrdil generální sekretář svazu lyžařů Petr Graclík.

"Je to kvůli nevyjasněným a neuzavřeným pohledávkám u organizačního výboru mistrovství světa. A všichni ví, že společnost Kentaura se na pořádání podílela," uvedl pro Aktuálně.cz viceprezident svazu Petr Honzl s tím, že nejen, že nesou zaplacené dluhy, ale svaz po více jak půl roce po konci závodů neví, jak hospodaření šampionátu konkrétně dopadlo.

Tour de ski je součást Světového poháru v běžeckých disciplínách. Česká část závodu se má jet v Praze 4. ledna 2010 pod názvem Pražská lyže. Dalšími místy jsou například Oberhof, Cortina či a Val di Fiemme. Letos mimořádně vypadla další tuzemská lokalita - Nové město na Moravě.

Ohrožen je i další projekt, na kterém společnost Kentaura se Svazem lyžařů spolupracovala, a který byl také úzce spojen se jménem slavné sportovkyně - závod talentů Hledá se nová Kateřina Neumannová.

Přípravy na Tour de ski na Výstavišti
Přípravy na Tour de ski na Výstavišti | Foto: Ondřej Besperát

Nová Kateřina se nehledá?

"Momentálně není zařazen v kalendáři běžeckých soutěží Svazu lyžařů," potvrdil Honzl s tím, že v tomto případě ještě lyžaři s Jindrou a Neumannovou jednání neuzavřeli.

Svaz by podle svého viceprezidenta rád změnil organizační schéma závodů, ale svou roli hraje i patronát samotné lyžařky. Nejsou si totiž jistí, zda po tahanicích kolem mistrovství, jméno olympijské vítězky přitáhne děti k lyžování.

Vyjádření Kateřiny Neumannové a Josefa Jindry redakce Aktuálně.cz zjišťuje. Známá lyžařka je momentálně na pracovní cestě v zahraničí a Jindra nezvedá mobilní telefon a nereaguje ani na zaslané SMS.

Podle výkonného ředitele agentury Kentaura Antonína Hálka přesto společnost s pořádáním závodů stále počítá a už dokonce začala s přípravami. "Jsme připraveni je uspořádat a stále s nimi jednáme," řekl Aktuálně.cz. 

Nezkušenou manažerku, byť celosvětově proslulou lyžařku, Kateřinu Neumannovou dosadila do čela organizátorů světového šampionátu v klasickém lyžování tehdejší ministryně školství za Zelené Dana Kuchtová v červnu 2007 místo tehdejšího prezidenta Romana Kumpošta.

Jako důvod ministerstvo uvádělo nesrovnalosti v hospodaření. Ty však nakonec nikdo v Kumpoštových účtech neprokázal a již od začátku se spekulovalo, že za výměnou jsou spíše osobní zájmy a snaha ovládnout miliony z veřejných rozpočtů.

Letos v únoru závody proběhly po organizační stránce bez větších potíží, zůstaly po nich ale nesplacené dluhy.

Na konci června Kateřina Neumannová přiznala sumu 116 milionů korun. Tvrdila ovšem, že konečná částka bude nižší a že stále předpokládá, že po šampionátu žádné nezůstanou.

Jak vysoké jsou dluhy nikdo neví

Od té doby ale žádné konkrétnější informace nedodala ani partnerům, jako je ministerstvo školství, lyžařský svaz nebo pořadatelské město Liberec.

Některé společnosti na organizátory podaly kvůli dluhům žaloby. Mezi nimi je například Technická univerzita v Liberci, kde byli sportovci během mistrovství ubytováni nebo meteorologové, kteří dodávali pro závody speciální předpovědi počasí.

Tým Neumannové původně hospodařil s rozpočtem 593 548 000 korun, nakonec ale šampionát stál ještě o třicet milionů více.
Celkový rozpočet akce činil 600 milionů korun. Dvě stě milionů poslala do Liberce Mezinárodní lyžařská federace (FIS), zbytek si měli zajistit sami vlastním marketingem a prodejem vstupenek.

Přesto jim stát přispěl navíc 189 miliony korun navíc a dalšími 15 miliony pomohl ještě v průběhu šampionátu i kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy