Radar? Místo peněz nám přinese krach, bojí se v Brdech

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
17. 9. 2009 18:25
Obce v Brdech rozjely projekty, na které nemají
Letecký sníme části Brd
Letecký sníme části Brd | Foto: atlas.cz

Praha - Starostům v Brdech udělalo rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy nestavět v Česku protiraketovou základnu radost. S faktem, že jejich obce nedostanou slíbené desítky či stovky milionů, už počítali dávno.

"Peníze nebudou, ale to s rozhodnutím Američanům nijak nesouvisí. Ty sliby padly s Topolánkovou vládou. Premiér Topolánek je slíbil bez ohledu na to, zda radar bude, či ne. Teď je tu ale jiná vláda," říká starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek.

Například na rozvoj Rožmitálu mělo přijít ze státní kasy 196 miliónů korun, skutečně dorazilo 1,8 miliónu.

Brdští starostové nyní vyjednávají s kabinetem premiéra Jana Fischera i s ministerstvem financí. Výsledky jsou ale více než neurčité.

Z miliardových plánů zbyl sběrný dvůr

"Budeme zřejmě muset na ministerstvo udělat nějakou výpravu. Ze slibovaných stovek miliónů přišlo do Brd třináct a půl miliónu korun. My jsme zvládli postavit sběrný dvůr, ale jinak všechno zůstalo ve fázi projektů," dodává Vondrášek.

Právě rozpracované projekty ale teď ohrožují malé obce. Už samotná cena za vypracování dokumentace například na vodovod a kanalizaci se rovná třem ročním rozpočtům malé obce.

To je případ středočeského Věšína.

Malým obcím hrozí krach

"Máme projekt na vodovod a kanalizaci v hodnotě asi tří milionů korun. Ještě ale není dokončen, takže nemáme co vyfakturovat. Z obecního rozpočtu jsme zatím zaplatili asi 650 tisíc," říká starosta Věšína Pavel Hutr.

Námitky, že si starostové měli víc pospíšit, odmítá. "Stačí jeden vlastník pozemku, který je proti, a všechno se na dlouho zastaví."

"Stát nám před dvěma měsíci slíbil, že projektovou dokumentaci zaplatí, celkem to má být do patnácti procent z původně slíbené částky. Záruku ale nemáme. Pokud bychom peníze nedostali, je to pro nás rozpočtová katastrofa na čtyři roky," dodal.

Symbol boje proti radaru starosta obce Trokavec Jan Neoral alespoň na část slíbených peněz rovněž čeká. Na obecní vodovod si ale pro jistotu požádal i o klasickou dotaci ministerstvu zemědělství jako každý jiný starosta. Šest milionů korun už získal.

Starostové obcí v Brdech se shodnou, že rozhodnutí Baracka Obamy je pro ně dobrou zprávou. "Věděli jsme, že peníze nedostane. Teď máme jistotu, že tu nebude radar, proti kterému bylo devětadevadesát procent lidí," říkají.

Co měly obce původně dostat?

 

Právě se děje

Další zprávy