Policie zadržela ve squatu novináře. Půjde také k soudu

Naďa Straková, Roman Gazdík
13. 9. 2009 8:56
Podle policie žádný reportér nepodléhá při výkonu práce speciální imunitě
Zadržený reportér Pavel Eichler
Zadržený reportér Pavel Eichler | Foto: Naďa Straková

Praha - Při zásahu policistů proti squatterům v noci ze soboty na neděli nedaleko pražského centra, na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi v Praze 2, byl zadržen i reportér internetového serveru iDNES.cz Pavel Eichler, který se squattery pobýval po celý den a v časných ranních hodinách sám z domu vyšel a vzdal se policii.

Eichler policistům tvrdil, že byl v domě pouze v rámci výkonu své práce, to mu však podle policejního mluvčího není nic platné a bude s ním jednáno jako s kterýmkoliv jiným squatterem.

"Se zatčeným reportérem bude nejpozději zítra zahájeno zkrácené trestní řízení, tak jako s ostatními 24 zatčenými. Zda při tom vykonával pracovní činnost, či ne, není v této chvíli podstatné," řekl Aktuálně.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Podle interpretace policie se Eichler podílel na nelegálním obsazení cizího majetku a "žádný novinář nepodléhá speciální imunitě."

"Zatím mi to nikdo neoznámil, slyším to teprve od vás," řekl šéfredaktor serveru iDNES.cz Michal Hanák Aktuálně.cz. "Pavel Eichler není kmenovým redaktorem serveru, ale je naším spolupracovníkem a dodával nám z místa informace. Že tam je, jsem věděl."

"Je to náš externí spolupracovník, takže má volnější režim. Neříkali jsme mu, aby tam zůstával a porušoval zákon. Byl tam ale jako novinář, ne jako demonstrant," dodal Hanák, když se podrobněji seznámil se situací. "S policií budeme samozřejmě spolupracovat, podle našich informací ale Pavel nad ránem sám vyšel z domu a vzdal se. Že je obviněn, neznamená, že je vinen."

Squatteři obsadili dům v sobotu odpoledne a teprve po šesté hodině ranní je z něho policie vyvedla. Tehdy v něm bylo ještě 24 osob. Už v sobotu zadržela policie na sedmdesát lidí.

Jedním ze zadržených příznivců squatterů byl dle ČTK i zastupitel Prahy 3 za Stranu zelených Matěj Stropnický.

 

Právě se děje

Další zprávy