Noční akce v Praze. Policie ráno zadržela 24 squatterů

Domácí Naďa Straková, Domácí
13. 9. 2009 7:30
Policie nejprve odpoledne rozehnala dav příznivců, v noci pak vyklízela obsazený dům
Policie vede do auta jednoho ze zatčených squatterů
Policie vede do auta jednoho ze zatčených squatterů | Foto: Naďa Straková

Praha - Protest squatterů, kteří v sobotu odpoledne obsadili dům nedaleko pražského centra, na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi v Praze 2, přerostl v mnohahodinový souboj mezi demonstrujícími a policií.

Okolo půl sedmé hodiny ranní pak policisté vtrhli do domu za zvuku dělbuchů a zadrželi 24 osob.

Předtím squattery amplionem varovali, že jim hrozí za neoprávněné obsazení cizího majetku až dva roky vězení, a že pokud napadnou policii, je horní sazba pět let. Podle informací Aktuálně.cz byl během noci zadržen i reportér serveru iDNES.cz, který byl se squattery celý den a nad ránem vyšel z domu.

Policejní mluvčí uvedl, že proti zadrženým bude zahájeno zkrácené trestní řízení a že už v pondělí stanou před soudem. Squatteři slibovali dům opustit, pokud jim bude zaručena beztrestnost, k tomu však nemá policie kompetence.

Ranní zásah a noční dění z ulice Na Slupi ve fotografiích naší reportérky:

Už předtím policisté v pozdním odpoledni dělbuchy a slzným plynem rozehnali dav příznivců squattingu, kteří se shromáždili u domu.

Potýkali se s nimi celé odpoledne. Demonstranti se sem přesunuli z happeningu pořádaného na nedalekém Palackého náměstí.

Postupem času atmosféra houstla a policie na celé hodiny prostor kolem domu uzavřela.

Podle očitých svědků kontrolovala totožnost všech lidí, kteří sem chtěli vstoupit. I těch, kteří s akcí demonstrujících neměli nic společného. Napjatý stav pak panoval celou noc.

Poziční boj

Proti demonstrantům použili ochránci zákona nejprve obušky. Squatteři se totiž v jednu chvíli pokusili znesnadnit jim situaci tím, že chodili po přechodu a skandovali "Chození po přechodu není nelegální".

Odpolední dění si projděte v této fotoreportáži:

Navečer policie zasáhla rázněji - výbuškami a slzným plynem - a shromážděný dav se rozprchl do okolních ulic. Tam policie postupem času zadržela na sedmdesát lidí. Policisté tvrdí, že mnozí ze zadržených rozebírali chodníky a házeli dlažební kostky.

Poté zásahové jednotky z místa odjely a u domu zůstali několik hodin jenom hlídkující pořádkoví policisté.

S půlnocí však začal nový zásah. Na místo přijeli hasiči, nasvítili dům světlomety a vyzvali squattery, aby budovu opustili. Squatterům se nechtělo uposlechnout a pokoušeli se s policií vyjednávat. 

To je za Miladu

Squatteři prakticky od konce června hledají náhradu za vilu Milada, kterou obývali, ale byli z ní za policejní asistence vyvedeni.

Podle informací Aktuálně.cz počítali předem s tím, že nebudou moci zůstat ani v nově obsazeném domě v Praze 2, kde vyvěsili transparent s nápisem "Squatting není problém, ale řešení".

Policie odpoledne obklíčila dům v ulici Na slupi, ve kterém se mladí lidé chtěli usadit
Policie odpoledne obklíčila dům v ulici Na slupi, ve kterém se mladí lidé chtěli usadit | Foto: Naďa Straková

"Neočekáváme, že se nám squat podaří obsadit, ale chceme upozornit na to, že existují lidé, kteří chtějí žít jinak," řekla Aktuálně.cz mladá žena, která chtěla zůstat v utajení.

Dům byl před sedmi lety neúspěšně dražen, nyní je v zástavě banky.

"Dům je prakticky od začátku 90. let neobývaný, vše tam chátrá. Navíc se tam stahují narkomani z celé Prahy, takže bychom docela uvítali, aby se s tím něco dělo," řekla jedna z místních obyvatelek. 

Týden nepřizpůsobivosti

V sobotu odpoledne se squatteři nejprve sešli na pražském Palackého náměstí, kde zahájili akci Týden nepřizpůsobivosti. V rámci ní hodlají pořádat koncerty a přednášky, které budou zaměřeny především na podporu "nepřizpůsobivých" lidí - podle nich tedy Romů a squatterů.

Na Palackého náměstí se vše odehrálo v poklidu. Na místě se o pořádek staraly posílené policejní hlídky včetně příslušníků antikonfliktního týmu.

 

Právě se děje

Další zprávy