Rozhodnutí o D11 vázne. Slamečka chce vlastní variantu

Eliška Bártová Eliška Bártová
11. 9. 2009 22:54
Ministerstvo předloží vládě nový návrh řešení
Ministr dopravy Gustáv Slamečka
Ministr dopravy Gustáv Slamečka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Jan Fischer avizoval, že do konce července vláda projedná řešení dohody s farmářkou Ludmilou Havránkovou, jejíž pozemky potřebuje stát pro dostavbu dálnice D11. Ani v polovině září ale není jasné, jaký je postoj současné vlády.

Podle informací Aktuálně.cz přitom pracovní skupina, již premiér kvůli D11 ustanovil, měla přitom už před poslaneckými prázdninami pro vládu připraveny dvě varianty.

Ministři měli volit mezi směnou 10 hektarů pozemků Ludmily Havránkové za 253 hektarů náhradní zemědělské půdy, a výměnou 10 hektarů za 10 hektarů.

Jenže ministerstvo dopravy přišlo s vlastním návrhem a nyní se čeká, až Slamečkův resort návrh nového řešení připraví.

„Přišli jsme s variantou, že bychom ten sjezd (na pozemku Havránkové) tam buď postavili v jiných parametrech, anebo ho tam nepostavili vůbec," uvedl ministr Slamečka při interpelaci v Poslanecké sněmovně. „Pracovní skupina nyní čeká na podklady z Ředitelství silnic a dálnic a my je finalizujeme."

Podle zjištění Aktuálně.cz připravuje ŘSD pro ministra tři varianty. Slamečka by je měl mít k dispozici na počátku příštího týdne.

Tři hektary místo deseti

Slamečka ve čtvrtek před poslanci garantoval, že návrh řešení předloží pracovní skupině do 14 dní. Tak pak bude moci předat všechny varianty poradě ekonomických ministrů.

„Troufám si dát termín za ministerstvo dopravy, že do 14 dní alternativu na pracovní skupinu dáme," uvedl ministr.

Vláda by tak dostala na stůl další variantu, ve které by stát od farmářky potřeboval pouze 3 hektary pozemků. Co jí za to nabídne, však zatím není jasné.

Podle Slamečky přišlo ministerstvo s touto variantou kvůli úsporným opatřením. „Pro dostavbu D11 ke státním hranicím nejsou v současné době pro roky 2010-12 vyčleněny žádné finanční prostředky," poznamenal ministr.

Na inkriminovaný úsek po pozemcích paní Havránkové však prý ministr peníze získal. „Pro rok 2010 je v rozpočtu 100 milionů korun, které se mají vyčlenit z dluhopisového programu," dodal Slamečka.

Pozměňovák na Havránkovou?

Ministerstvo dopravy současně s přípravou vlastní varianty, ale čekalo také na to, jak dopadne novela vyvlastňovacího zákona, kterou projednávali poslanci tento týden, a kterou ministr Slamečka prosazoval.

Pokud by totiž novela prošla, dostal by se stát vůči paní Havránkové do nové pozice. Poslanci však návrh zamítli.

Současně ale díky kontroverznímu pozměňovacímu návrhu prošel zákon, jenž ustanovuje, že všechny stavby dopravní a technické infrastruktury budou veřejným zájmem.

Resort dopravy nyní zkoumá, zda nemůže právě této formulace využít v případu paní Havránkové.

„Nyní to má za úkol prověřit náš legislativní náměstek," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Slamečka vs. Havránková

Ministr Slamečka po svém nástupu na ministerstvo zareagoval na výzvu svého kolegy z resortu zemědělství Jakuba Šebesty a přijal návh na zrušení dohody s farmářkou Havránkovou, na které se usnesla předchozí vláda.

Ta přistoupila na směnu pozemků a nabídla farmářce 253 hektarů zemědělské půdy za 10 hektarů stavební parcely potřebné pro dálnici.

Farmářka Ludmila Havránková
Farmářka Ludmila Havránková | Foto: Ludvík Hradilek

Pozemky, které měla Havránková získat, měly o 50% nižší finanční hodnotu. Farmářka přesto s dohodou souhlasila a vláda ji stvrdila svým usnesením.

Šebesta se Slamečkou ale chtěli tuto dohodu zrušit, Slamečka zároveň začal hovořit o variantě vyvlastnění farmářky. Do ministrových plánů však vstoupil premiér Jan Fischer.

Dosáhl toho, že byl návrh na zrušení dohody s farmářkou stažen z jednání vlády. Nadto inicioval vznik speciální skupiny, která měla do konce července předat poradě ekonomických ministrů všechny reálné varianty řešení.

Dosud však vláda postup při dostavbě D11 neprojednala.

 

Právě se děje

Další zprávy