Obviněný za Vítkov útočil už dříve s vůdcem neonacistů

Petra Sasínová
11. 9. 2009 20:14
David Vaculík obviněný ze žhářského útoku ve Vítkově čelí obžalobě za další násilí. 
Rodina z Vítkova se stala letos v dubnu terčem rasistů. Hodili do domu tři zápalné láhve. Málem uhořelo dvouleté dítě, její rodiče byli vážně popáleni.
Rodina z Vítkova se stala letos v dubnu terčem rasistů. Hodili do domu tři zápalné láhve. Málem uhořelo dvouleté dítě, její rodiče byli vážně popáleni. | Foto: Tomáš Netočný

Ostrava - David Vaculík z Horního Benešova, který je jedním ze čtyř obviněných z rasistického žhářského útoku ve Vítkově, se společně s vůdci neonacistů na severní Moravě zřejmě podílel na jednom dalším brutálním útoku.

Z vazební cely čeká  pětadvacetiletého Vaculíka v nejbližší době transport v poutech k bruntálskému okresnímu soudu.

Vaculík, který menšími částkami sponzoroval krajně pravicovou Dělnickou stranu, jako jediný z obviněných zatím odmítá vypovídat.

Podle zjištění Aktuálně.cz je společně s několikrát trestaným opavským neonacistou Tomášem Vassiovem podezřelý a obžalovaný z loňského útoku na účastníky rockového koncertu v Rýmařově. Případ nyní řeší bruntálský soud.

Skupina maskovaných mužů hodila loni na podzim dýmovnici do rýmařovského klubu Erna, ve kterém probíhal koncert.

Poté mlátila vybíhající uslzené účastníky akce hlava nehlava. „Útočníci byli ozbrojeni mimo jiné tyčemi," potvrdila tehdy bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková. Osmnáctiletý mladík skončil v nemocnici.

Zásah proti zvrhlosti

Na radnici v Rýmařově  přišel před koncertem protest proti degeneračním hudebním stylům, které propagují drogy.

Vaculíkův spoluobžalovaný Tomáš Vassiov je aktivní neonacista, jeden z vůdců Autonomních nacionalistů. "Je to horlivý organizátor mnoha akcí," řekl zdroj z prostředí opavských neonacistů.

Roku 2003 byl Vassiov odsouzen k pěti rokům vězení za jeden z nejzávažnějších rasistických útoků posledních let v Moravskoslezském kraji.

Společně s dalšími rasisty napadl v červnu 2001 tři ostravské Romy. Náhodně si je vybrali v tramvaji, pak je v podchodu bezdůvodně napadli, kopali, bodali nožem a stříleli na ně plynovou pistolí. Jednoho Roma čtyřikrát zasáhli nožem, z toho dvakrát do oblasti plic. Jen šťastnou náhodou to přežil.

Hlavní obžalovaný Vassiov se nejprve přiznal policii, že Roma pobodal. Pak to ale zapřel.

Likvidační útok na rodinu z Vítkova vyvolal vlnu odporu proti rasismu.
Likvidační útok na rodinu z Vítkova vyvolal vlnu odporu proti rasismu. | Foto: Tomáš Netočný

Společné zážitky

Byl obžalován z pokusu o vraždu s rasovým motivem, avšak kvůli nedostatku důkazů nakonec vyvázl s odsouzením za těžkou újmu na zdraví. Díky podmínečnému propuštění si odseděl jen tři roky. Předtím byl už dvakrát odsouzen za zločiny s rasovým motivem.

Po propuštění z vězení se Vassiov opět aktivně zapojil do akcí krajní pravice.

Bruntálský soud právě řeší další „nápravnou" akci v Rýmařově, ze které policie obvinila vedle Vassiova i Davida Vaculíka, jenž je obviněný za útok proti romské rodině ve Vítkově.

„Další hlavní líčení v této věci, které mělo být 7. září,  jsme museli odvolat, protože obžalovaný Vaculík musí mít po obvinění za útok ve Vítkově obhájce," řekla Aktuálně.cz bruntálská soudkyně Vladimíra Kikerlová, která se případem zabývá.

Dokazování je podle ní komplikované. Obžalovaní odmítají jakoukoliv vinu, někteří předvolaní svědci opakovaně nechodí k soudu. I když jeden mladík utrpěl zranění, ze kterých se léčil déle než sedm dnů, podezřelí jsou obžalováni pouze z výtržnictví.
„K tomu, jaký byl motiv útoku, se v této fázi nemohu vyjádřit," řekla soudkyně.

Dalo se to čekat?

Státní zástupkyně Brigita Billíková, která dozoruje vyšetřování vítkovského případu, potvrdila, že většina z obviněných má už za sebou jiná odsouzení. „Nemohu být ale v této chvíli konkrétnější," uvedla.

Za žhářský útok na romskou rodinu z Vítkova byl obviněn Jaromír Lukeš, David Vaculík, Ivo Müller a Václav Cojocaru. Jediný Cojocaru, který je nejmladší z obviněných, zřejmě zatím nemá žádný trestní záznam.

Informace o obviněných potvrzují, že nehodili tři zápalné láhve do domu ve Vítkově náhodou. Šlo s největší pravděpodobností o promyšlenou akci otrlých neonacistů, kterým předcházely podobné útoky s méně závažnými následky.

„Obávám se, že policie a soudy podceňovaly předchozí provinění obviněných, kterých byla celá řada," řekl zmocněnec napadené rodiny Markus Pape.

 

Právě se děje

Další zprávy