Exkluzivně: V metru leží tuny rakovinotvorného azbestu

Kateřina Eliášová
5. 10. 2009 7:44
V tunelech zůstává nebezpečný odpad, který měl být dávno odstraněn

Praha - V tunelech pražského metra leží ladem tuny použitého materiálu obsahujícího rakovinotvorný azbest. Podle zákona tam nemá co dělat, je to nebezpečný odpad.

Situaci v pražské podzemce už prověřují hygienici.

Žáruvzdorné azbestocementové žlábky chrání před případným ohněm napájecí kabely téměř na všech trasách metra. Zákon nařizuje postupně je vyměňovat a ukládat na specializovaných skládkách.

Pražský dopravní podnik plní jen půlku, žlábky totiž nechává v metru volně ležet.

Za obdobné prohřešky už Česká inspekce životního prostředí udělila statisícové pokuty.

Nebezpečí prý nehrozí

Jak zjistilo Aktuálně.cz, azbestocementové žlaby leží mnohdy volně zavěšené v úchytech na zdi tunelu například mezi stanicemi Malostranská a Staroměstská na trase A, nebo mezi Můstkem a Muzeem. Dokumentace pořízená na místě ukazuje, že jsou v nedobrém stavu.

Ještě před třemi lety je odvážela a likvidovala specializovaná firma. Demontáž azbestocementových žlabů probíhá podle zjištění Aktuálně.cz dál a nebezpečný odpad zůstává pod zemí. Připomeňme, že metro tudy denně sveze statisíce lidí.

Sám pražský magistrát nepřímo přiznal, že Dopravní podnik porušuje zákon.

"K porušení zákona by mohlo dojít, pokud by žlábky ležely volně bez zabezpečení a nebyly by soustřeďovány před odevzdáním oprávněné osobě," konstatuje ve svém stanovisku odbor ochrany prostředí.

Časovaná bomba to není, uklidňují experti

Fakta

  • Azbestová vlákna - pokud se uvolňují - mohou v plicích zapříčinit vznik rakoviny. Proto se azbest přestal před více než pěti lety v České republice zcela používat. Zákon všem bez rozdílu nařizuje materiály s obsahem azbestu postupně odstraňovat.
  • Stavitelé metra využívali zejména azbestocementové žlaby, do kterých se dříve ukládaly například napájecí kabely. Azbest není hořlavý a měl kabely chránit před případným požárem.
  • Žlaby měly z metra postupně mizet, ale neděje se tak.

Aktuálně.cz oslovilo hned několik expertů znalých zákonů o nebezpečných odpadech včetně ministerstva životního prostředí. Podle hygieniků, ale i Státního zdravotního ústavu prý azbest v metru není nebezpečný. Dopravní podnik nicméně podle úředníků zřejmě porušuje zákon.

"Azbestocementové výrobky patří k tzv. výrobkům s pevně vázaným azbestem, azbest se z nich sám do ovzduší neuvolňuje. Samotné jeho skladování - pokud výrobky nejsou mechanicky narušeny - nepředstavuje významné riziko pro zdraví lidí," ujišťuje Ariana Lajčíková ze Státního zdravotního ústavu.

Z fotodokumentace, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, je ovšem patrné, že některé ze žlabů jsou narušené, rozlomené nebo ledabyle uchycené.

Situaci v podzemce už monitorují i hygienici. Na volně ležící žlaby s obsahem azbestu si totiž stěžovali strojvedoucí vlaků. První předběžné měření sice ukázalo, že azbestová vlákna se z nich zatím neuvolňují, teď však pracují hygienici v tunelech metra znovu.

Dopravní podnik mlčí

Azbestocementové žlaby smí odstraňovat jen specializovaná firma, její pracovníci s nimi musejí pracovat v jednorázových oblecích a se speciálním filtrem na ústech. Podle zákona by je měli uložit do označených a utěsněných obalů a odvézt na skládku.

V pražském metru se to ale prokazatelně už druhý rok neděje. Proč tomu tak je, zatím není jasné. Dopravní podnik na otázky Aktuálně.cz nereaguje. Písemné stanovisko nicméně poskytl už hygienikům.

Metru hrozí pokuta

Podle dobře informovaného zdroje manipulují s azbestocementovými žlaby i lidé, kteří k tomu nemají oprávnění. "V metru probíhá stále výměna starých kabelů za nové, s azbestocementovými korýtky se hýbe, občas i upadnou a kus se odlomí," uvedl výše jmenovaný zdroj.

"Pokud se výrobky mechanicky neporuší a někdo z nich třeba sbíječkou neudělá drť, tak mohou v metru neporušené azbestocementové žlaby ležet a nepředstavují nebezpečí. Tím ovšem neříkám, že by tam ležet měly. Pokud nebyly použity, měly by být na určené místo uloženy," řekla Aktuálně.cz Ariana Lajčíková ze Státního zdravotního ústavu.

Česká inspekce životního prostředí zatím azbest v metru neprověřovala, statisícové pokuty nicméně udělili její inspektoři těm, kteří s materiálem obsahujícím azbest zacházeli mimo pravidla zákona.

Většinou se jednalo o neodbornou likvidaci suti ze střech domů, které rovněž obsahovaly nebezpečná azbestová vlákna.

 

Právě se děje

Další zprávy