Státní maturita bude digitální. Za 328 milionů korun

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
1. 12. 2009 17:40
Šéf Cermatu Pavel Zelený obnovil svoji vizi, s níž byl před dvěma lety odvolán
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Staronový šéf projektu státních maturit Pavel Zelený trvá na tom, že se každá střední škola v zemi musí vybavit zvláštním počítačem, scannerem a tiskárnou. Tak, aby se mohly vyplněné maturitní testy posílat elektronicky ke zpracování do Prahy.

Ministerstvo školství dnes kvůli tomu vypsalo nové výběrová řízení - na dodavatelskou firmu, která by vybavila školy potřebnou technikou. Jde o zakázku za 328 milionů korun.

"Vyřešili jsme klíčový spor. Tím byla otázka, zda se data budou digitalizovat ve školách, nebo až v centru," řekl k tomu dnes Zelený, ředitel státní organizace Cermat, jež má přípravu maturit na starosti.

Zelený to všechno chtěl udělat už před dvěma lety. Pak ho ale odvolal exministr školství Ondřej Liška, protože měl  podezření, že byly tendry zmanipulované.

"Mělo to tehdy všechny rysy podivného výběrového řízení a hrozilo nebezpečí, že se bude opakovat odstrašující případ projektu Internet do škol," komentoval to exministr Liška.

Infobox

Státní maturita

  • Připravuje se už celkem 12 let.
  • Za tu dobu stála kolem 350 milionů korun.
  • S každým dalším rokem příprav účet naroste o dalších třicet milionů.
  • Jakmile se zkouška spustí, každý rok poputuje na provoz na 165 miliónů korun.

CERMAT

  • Úřad řízený ministerstvem školství.
  • Má na starosti přípravy státních maturit
  • V jeho čele už se vystřídalo 6 lidí, v posledním roce měl dokonce 2 ředitele.

Pavel Zelený

  • Současný ředitel CERMATu, jmenovala ho ministryně školství Miroslava Kopicová. Nahradila jím Martina Macha.
  • V čele CERMATu ale nestojí poprvé. Na přípravách státních maturit se podílel už na úplném počátku, tedy v roce 1997. O deset let později ho do funkce jmenovala i ministryně Dana Kuchtová. Tehdy se zkouška poprvé odložila.
  • Majitel firmy BAIT CZ, která školám nabízí interaktivní technologie Iweta.
  • BAIT CZ dlouhodobě spolupracuje se společností AutoCont, která se měla podílet na digitalizaci státních maturit.
  • BAIT CZ také spolupracoval s AutoContem v projektu iDva, který navazoval na nepodařený projet Internet do škol.

Zelený totiž vystupuje podle obchodního rejstříku od roku 2005 v soukromé společnosti Bait cz. Firma nabízí školám interaktivní tabule Iweta. 

Spolupracuje mimo jiné se společností AutoCont, která stála za projektem Internet do škol. Společnost mu například pomáhá prodat jeho tabule.

Podivné výběrové řízení

AutoCont se podle exministra Lišky měl podílet i na zakázce chystané před dvěma lety. Tehdy se sice do výběrového řízení na digitalizaci maturitní zkoušky přihlásila pouze firma IBM, ale jejím subdodavatelem měl být právě AutoCont, který je i jejím servisním partnerem.

"IBM tehdy nabídla ministerstvu cenu téměř dvakrát vyšší, než chtěl úřad zaplatit. Zakázka měla přijít na půl miliardy korun," popisuje Liška.

Firmu vlastním, vliv to ale nemá

Zelený spojení firmy Bait s Autocontem nepopírá.

Hájí se tím, že partnerství s ní domluvil jeho kolega ze společnosti. Uvedl také, že řízení společnosti dávno předal do rukou svého firemního partnera.

Odmítá také, že by někdejší vztahy jeho soukromé firmy s AutoContem měly vliv na výběrová řízení pro státní zakázky v Cermatu.

"Všechno jsou to účelové nesmysly," napsal deníku Aktuálně.cz Pavel Zelený.

V každé škole počítač a scanner

Ministryně školství Miroslava Kopicová navzdory výše uvedeným faktům Zeleného v čele projektu státní maturity nezpochybňuje.

S novým způsobem, jak organizovat státní maturity, souhlasí. K tomu, že šéf úřadu spolupracuje s možnými účastníky výběrových řízení, se nevyjádřila.

"Bylo nutné připravit nový a detailní návrh modelu včetně logistického zabezpečení, který prošlo silnou odbornou oponenturou," vzkázala po mluvčí úřadu Kateřině Böhmové.

Foto: Ludvík Hradilek

Firmy mlčí

Deník Aktuálně.cz oslovil také obě společnosti, které se měly na původním projektu digitalizace maturity podílet. Neřekly, zda se budou o dnes vypsanou zakázku ucházet.

Mluvčí IBM Vladimíra Pavelková poslala jen stručnou odpověď: "Bez komentáře."

Zakázku a vztahy společnosti s Pavlem Zeleným nechtěl komentovat ani Jaromír Vejpustek z AutoContu. "Nevím o tom nic. Ponechám to bez komentáře," řekl.

 

 

Právě se děje

Další zprávy