Děti jsou zpět ve školách. Mají se nově učit myslet

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 9. 2009 13:19
Skončily prázdniny a do škol míří 1,3 milionu českých školáků
Předpokladem úspěšného vstupu dítěte do vzdělávacího procesu je jeho školní zralost.
Předpokladem úspěšného vstupu dítěte do vzdělávacího procesu je jeho školní zralost. | Foto: Ludvík Hradilek

Česká republika - Do školních lavic se po prázdninách vrací 1,3 milionu českých žáků a studentů, mezi nimi 93 tisíc prvňáčků. Žáky od první do třetí a od šesté do osmé třídy čeká nový způsob výuky, při kterém je kladen důraz hlavně na samostatné myšlení.

Školská reforma, při které si učební osnovy vytvářejí samotní učitelé té které školy, startuje letos také na školách středních. Učit se podle ní začnou první ročníky na gymnáziích a polovině ostatních středních škol.

Začátek školního roku jsme sledovali živě:

13:17 - Dnešní školáci se podle prezidenta Václava Klause mohou vzdělávat v podmínkách, o jakých se jejich předchůdcům v době před listopadem 1989 nesnilo. Nepodceňujte vzdělání, nabádal děti během návštěvy základní školy v Kravařích na Českolipsku.

11:30 - V ruském Beslanu si dnes připomněli teroristický útok z roku 2004, při kterém zahynulo 330 lidí, z toho 186 dětí. V první školní den tehdy školu obsadilo komando, které zajalo celkem asi tisíc rukojmích. Po třech dnech, kdy je drželi v tělocvičně, zahájila policie a armáda chaotickou záchrannou akci. U vyhořelé budovy školy se dnes sešlo asi sto příbuzných obětí, aby si tragédii připomněli. Čtěte jak to vypadá v Beslanu dnes; Čtěte o útoku

11:20 - Netradičním slibem studentů na pamětní šavli vysokých policejních důstojníků byla dnes otevřena nová soukromá Střední škola diplomacie a veřejné správy v Mostě. Do třech oborů v prvních ročnících nastoupila devadesátka žáků, celkově by nová škola měla mít kapacitu 240 studentů, řekla ředitelka školy Vladimíra Ilievová.

10:50 - Zebra se za tebe nerozhlédne, varují školáky severočeští policisté. První školní týden budou v rámci stejnojmenného projektu kontrolovat, jestli chodci správně přecházejí silnice, hlavně jestli chodí po přechodech pro chodce. Děti jsou na silnicích ohroženy víc než jiní chodci. Jsou méně soustředěné a neumějí ještě dobře odhadovat a předvídat, připomínají policisté.

Miroslava Kopicová
Miroslava Kopicová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
DOKUMENT:
Projev ministryně k zahájení školního roku

10:47 - Poněkud netradičně začal školní rok pro studenty nově otevřené soukromé Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostě. Slibovali totiž na pamětní šavli vysokých policejních důstojníků.

10:10 - Školáci ve středních Čechách mohli dnes poprvé jet do školy zadarmo, jízdenky jim platí kraj. O speciální průkazku se zatím přihlásilo 11 tisíc žáků, celkem ovšem kraj počítá až s 30 tisíci průkazek. Hejtman David Rath (ČSSD) chce za školní jízdenky utratit až 50 milionů korun. Opozice krok kritizuje, podle ODS totiž není možné kontrolovat, že žáci autobusy opravdu jeli. Čtěte více

09:52 - Začátku školního roku využívá k nejrůznějším prohlášením i řada politiků. Podle lidovecké místopředsedkyně Michaely Šojdrové je podpora vzdělávání nejlepší investicí do budoucnosti. "Proto očekávám, že vláda najde v rozpočtu dostatek prostředků na zajištění platů učitelů a to i přes nutnost finančních úspor," napsala v tiskovém prohlášení.

09:35 - Školáci první den vyslechli tradiční projev ministryně školství Miroslavy Kopicové. Ta v něm vzpomněla na nedávný zážitek, kdy se v rámci českého předsednictví EU v projektu "Zpátky do školy" vrátila do školy, kterou kdysi navštěvovala. "Byl to jedinečný zážitek. Tehdy jsem si znovu uvědomila, jak jsem ráda, že jsem se ke svým pedagogům vždy chovala s patřičným respektem. Později se z některých stali mí přátelé," řekla ministryně. Vztahy mezi učiteli a žáky jsou ve škole tím nejdůležitějším, řekla Kopicová. 

Foto: Ludvík Hradilek

09:23 - Pastelky, barevné křídy, vodovky, omalovánky a další školní potřeby dostali první školní den žáci speciální školy v Hradecké ulici v Hradci Králové. Přinesl jim je hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Dětem a jejich rodičům popřál při zahájení nového školního roku hodně školních úspěchů i trpělivosti.

09:15 - Tři základní školy v Otrokovicích dnes přivítaly 170 nových prvňáčků, což představuje v porovnání s minulým rokem nárůst o 34 dětí. Město dětem i jejich rodičům věnovalo v souvislosti s prvním školním dnem hned několik drobných dárečků v podobě trojhranných pastelek, gumy, skicáku, reflexní samonavíjecí pásky i pexesa zobrazující místa a budovy v Otrokovicích.

09:00 - Za nákup školních pomůcek utratí rodiče asi 2500 korun ročně, zjistila v mezinárodní anketě společnost GE Money bank. Z dvanácti zkoumaných zemí patří Česká republika k těm, kde lidé za pomůcky utrácejí nejméně. Nejvíce platí rodiče v Austrálii, kde vytáhnou z peněženek v přepočtu asi 6 500 korun ročně. Čtěte více

08:40 - V Tuklatech na Kolínsku se dnes po sedmi letech opět otevřela základní škola. Zatím ji navštěvuje osm dětí v prvním ročníku. V dalších letech by k nim měli přibývat další školáci. Postupně by se mělo vyučovat v prvním až čtvrtém ročníku, řekl ČTK starosta Petr Jenšovský. "Máme osm dětí v první třídě. U zápisu bylo 11 dětí, dvě dostaly odklad školní docházky, jedno dali rodiče do jiné školy," dodal. Počet školáků by se ale měl v následujících letech zvyšovat.

07:40 - Na pražské ZŠ Kladská, nově otevřeném Gymnáziu Milady Horákové a v Diagnostickém ústavu v Dobřichovicích přivítá školáky ministryně školství Miroslava Kopicová. Prezident Václav Klaus pak zavítá do ZŠ Gutova na Praze 10 a do Základní školy v Kravařích v Čechách.

 

 

Právě se děje

Další zprávy