Kdo poslechne se žárovkami Klause, prodělá tisíc korun

Pavel Baroch
1. 9. 2009 7:15
Od září nastává postupný konec klasických žárovek
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Václav Klaus vyzval lidi, aby si pořídili dostatek klasických žárovek, jejichž postupný konec začíná nařízením Bruselu od září. Rodina, která ho poslechne, prodělá za jediný rok minimálně tisíc korun.

"Průměrná domácnost by měla podle odhadu Evropské komise ušetřit až padesát euro, tedy více než 1200 korun," řekl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Brusel se svolením představitelů všech 27 členských států rozhodl o postupném zákazu "edisonek", aby se v Evropě uspořila energie a snížily se emise skleníkových plynů a dalších škodlivých látek. Od 1. září se proto přestávají prodávat žárovky s vyšším příkonem než 100 wattů. Prodejny ovšem mohou své zásoby vyprodat.

"Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu skoupil na zbytek svého, určitě už ne dlouhého života dostatečnou zásobu žárovek," citovaly Lidové noviny Klause, podle něhož je hloupost, když lidem někdo diktuje, co si mají koupit či kolikrát denně rozsvítit.

Foto: Ludvík Hradilek

Investice se vrátí za rok

Brusel odhaduje, že se v celé Evropské unii díky zákazu klasických žárovek šetří elektřina, která odpovídá spotřebě celé Belgie. Ročně by se tak měly o 32 milionů tun snížit emise oxidu uhličitého.

Ačkoli úsporné zářivky jsou dražší než tradiční baňky se zatočeným drátkem, rodinám by se měly peníze poměrně rychle vrátit.

"Díky čtvrtinové spotřebě elektřiny se vyšší počáteční investice vrátí už do jednoho roku," tvrdí Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí.

Které úsporné zářivky kupovat?

Úsporné, nebo také kompaktní zářivky se vyrábějí v mnoha variantách a vyrábí je více firem. Podle čeho se při výběru řídit?

"Při nákupu kompaktní zářivky je třeba pouze dbát na několik základních vlastností," říká Juraj Krivošík ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn).

Foto: Ludvík Hradilek

Pro zachování stejné intenzity světla jako u tradičních žárovek by měl být příkon zářivky asi 4x menší - například 60wattovou žárovku nahradí zářivka o příkonu 15 wattů.

Kompaktní zářivky by měly být označeny životností šest až deset let (při průměrném svícení tři hodiny denně). Barva světla by měla být označena jako "teplá bílá" (na obalu kód 2700K nebo 827). Je vhodné vybírat výrobky renomovaných společností.

Variantou jsou halogenové žárovky

Kdo nechce či nemůže u některých svítidel používat kompaktní zářivky, může si pořídit čiré halogenové žárovky, které jsou od klasických žárovek k nerozeznání.

"Tyto výrobky mají o 30 až 50 procent nižší spotřebu energie, okamžitý náběh a stejné rozměry jako klasická žárovka. V místnostech, kde se svítí kratší dobu, nebo pro ty, kdo úsporné kompaktní zářivky nechtějí používat, jsou tedy plnohodnotnou a ekonomicky rovněž efektivní alternativou," dodal Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy