Slunečních elektráren je moc, úřad chce omezit podporu

Pavel Baroch
26. 8. 2009 23:19
Ministerstvo průmyslu chce snížit výkupní ceny proudu
Foto: Jan Langer

Praha - Nebývalý rozvoj slunečních elektráren přináší první protiakci.

Ministerstvo průmyslu chce prosadit nižší výkupní cenu elektřiny z těchto čistých zdrojů, která je v současnosti třináctinásobně vyšší než cena z tradičních elektráren.

Podle platného zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie může Energetický regulační úřad zvýšit nebo snížit cenu zelené energie pro nové elektrárny maximálně o pět procent, což je ovšem podle ministerstva za současných podmínek už nevyhovující.

Ministerstvo proto chce prosadit novelu zákona, podle níž by od ledna tato pětiprocentní hranice u solárních elektráren úplně zmizela.

"Podporu ovšem chceme zachovat," řekl deníku Aktuálně.cz Matyáš Vitík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu.

Návratnost investice 15 let v zákoně zůstane

V zákoně by podle něho zůstalo, že se investice do sluneční elektrárny musí vrátit do patnácti let. Podle toho by i regulační úřad napříště stanovoval výkupní ceny.

"Díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let," vysvětluje Vitík. Technologický vývoj totiž v posledních letech srazil cenu fotovoltaických panelů o více než 40 procent a "sluneční byznys" je proto za současných podmínek velmi lukrativní.

"Instalovaný výkon u slunečních elektráren vzrostl mezi roky 2007 až 2008 o bezmála 1500 procent z původních 3,4 megawattu na 54,3 megawattu," řekl Matyáš Vitík.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kolik doplácí domácnosti

Podle ministerstva průmyslu na to doplácí domácnosti, které na podporu výroby elektřiny z nových fotovoltaických elektráren přispívají. Na příští rok ministerstvo vyčíslilo tuto částku na tři miliardy korun.

"Lze tedy zjednodušeně konstatovat, že všem zákazníkům v České republice dodávka elektřiny v roce 2010 při zachování současného stavu zdraží pouze kvůli rozvoji fotovoltaiky o více než 50 korun za megawatthodinu. V roce 2011 by cena pro zákazníky byla ještě vyšší," konstatoval Vitík.

Martin Mikeska z ekologického Hnutí Duha ovšem takovou argumentaci nepokládá za férovou. "Padesátikoruna vypadá samozřejmě strašidelně, jenže domácnosti počítají spotřebu v kilowatthodinách, kde je dopad pět haléřů na jednu kilowatthodinu," řekl Aktuálně.cz.

Dotace dostaly i jaderné elektrárny

Dodal, že v ceně elektřiny z běžných elektráren - především uhelných - není navíc započítán jejich dopad na životní prostředí a další dotace.

"Systém pevných výkupních cen je jednou z mála podpor, kterou čistá energetika dostává. Konvenční - atomové a uhelné zdroje - dostávají také dotace, a daleko větší. Jaderné technologie v zemích OECD obdržely mezi lety 1974 až 2002 sedmkrát vyšší podporu na vědu a výzkum než obnovitelné zdroje," poznamenal Mikeska.

"Jaderné elektrárny v USA dostaly ve svém rozjezdovém období celkem 15,3 dolaru na každou kilowatthodinu vyrobené energie. Pro srovnání: větrné elektrárny jen 0,46 dolaru," dodal Mikeska.

Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Stejné podmínky pro všechny

Obecně ovšem Hnutí Duha k plánované změně zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů nemá námitky.

"Proti změně zákona principiálně nic nemáme, pokud zůstane zachována ekonomická návratnost a nebude to nějaká rána pod pás," poznamenal Martin Mikeska z Hnutí Duha.

Námitky nemá ani Jan Motlík z Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie, podle něhož mají nyní solární elektrárny výhodnější podmínky než například větrné zdroje. "Pro všechny obnovitelné zdroje energie by měly být stejné podmínky," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy