Vnitro za Langera pronajalo lázně, prodělá 100 milonů

Domácí Domácí
21. 8. 2009 16:11
Pronájem čtyř lázeňských domů je nevýhodný, ukázal audit
Ivan Langer
Ivan Langer | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo vnitra za dob Ivana Langera (ODS) nevýhodně pronajalo čtyři lázeňské domy v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních a Luhačovicích, které mu patří. Stát tak přijde až o sto milionů korun.

Vyplývá to z auditu, které nechal zpracovat Langerův nástupce ve funkci Martin Pecina, napsala MF DNES.

Langer po nástupu do funkce rozhodl, že se musí s lázněmi něco udělat, prý nefungovaly efektivně. Nechal proto od poradenské firmy Deloitte Advisors vypracovat projekt. Ze tří navrhovaných variant nakonec vybral pronájem.

Poradenská firma navrhovala cenu pronájem mezi 37 a 45 miliony korun ročně. Vnitro ale smlouvu se společností Temparano uzavřelo na sumu 23,7 milionu korun.

Firma, kterou vlastní lidé podnikající v lázeňství na Slovensku, vznikla krátce před pronájmem. Některá povolení - třeba na lázeňskou činnost v Česku - získala až letos v červenci. Tedy několik měsíců po podepsání smlouvy s vnitrem, upozorňuje deník.

"Upozorňoval jsem už loni, že ten pronájem nebude výhodný," nechal se slyšet František Bublan (ČSSD), který na ministerstvu působil před Langerem. "Vnitro totiž lázně vždy provozovalo, a vlastně tak za ubytování policistů a hasičů platilo samo sobě. Teď to jde soukromým firmám," vysvětlil.

Je to účelové, tvrdí Langer

Ivan Langer ovšem takové závěry auditu odmítá. Celé výběrové řízení podle něj schválilo ministerstvo financí, bez jehož souhlasu by nebylo možno smlouvu uzavřít.

"Materiál zcela pomíjí ekonomický rozbor rozhodnutí o pronájmu a jeho jednoznačnou ekonomickou výhodnost pro resort. Každoroční úspora pro resort představuje více než 22 milionů korun, tedy za dobu nájmu téměř 450 milionů korun," brání se.

"Celkový ekonomický benefit pro ministerstvo vnitra za dobu nájemní smlouvy jednoznačně převýší půl miliardy korun. O tom všem ale Pecinův audit mlčí!"

 

Právě se děje

Další zprávy