Sonda do Zelené úsporám. Proč dotace nikdo nechce?

Pavel Baroch
19. 8. 2009 22:44
Stát musel zmírnit podmínky programu, žadatelů je zatím velmi málo
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstvo životního prostředí po čtyřech měsících radikálně zmírnilo podmínky programu Zelená úsporám, z něhož se dotuje zateplování domů a výměna starých kotlů na uhlí za ekologické vytápění.

Slibuje si od toho, že na miliardy teď dosáhne víc domácností než dosud. Firmy, které jsou na program navázané, jsou ovšem opatrnější. I když také doufají, že jim státní miliardy konečně přinesou i nějaké zakázky.

"Lidé se o program hodně zajímali, ale nakonec se nikdo neozval. Nové podmínky by to snad mohly rozhýbat," řekl Aktuálně.cz Martin Jodas ze společnosti Okna Tanvald, které největší dotační akce pro domácnosti v historii zatím nepřinesl jedinou zakázku.

Naopak jí ještě ublížil. "Když se o programu začalo na jaře mluvit, všichni čekali, co bude, takže jsme téměř šest týdnů nedělali žádné rodinné domy," vysvětlil Jodas.

Foto: Aktuálně.cz
Budete o dotaci žádat? Proč jste se rozhodli program (ne)využít?
Své zkušenosti pište redakci Aktuálně.cz na emailovou adresu: [email protected] 

Foto: MŽP

Za čtyři měsíce jen 205 žádostí

Státní fond životního prostředí, který peníze na zateplování a ekologické vytápění rozděluje, požádalo o dotaci za čtyři měsíce jen 205 domácností. Přitom zpočátku zájemci o zelené peníze pracoviště ekologického fondu doslova zavalili.

"Jenže podmínky pro získání dotace byly dost tvrdé, hodně lidí od toho uteklo," tvrdí Petr Lesse z pražské společnosti Alex Stav, patřící mezi několik málo firem, které se díky programu dostaly k zakázkám. Jeden dům v Praze už dokonce zateplila.

"Majitel si chtěl dům zateplit už dříve," řekl Aktuálně.cz Lesse. "Ale když žádal o dotaci, napoprvé mu ji fond také nevzal, musel ji doplňovat."

Mělo to být jednodušší, říká stavitel

"Mělo to být od počátku jednodušší," soudí Leoš Nejez, majitel společnosti Nejez stavitel, která sídlí v Tišnově u Brna. Nejez patří spíše mezi skeptiky.

Foto: MŽP

"Myslím, že pro mnohé klienty bude výhodnější tlačit na firmy, aby jim daly větší slevy, než aby žádali o státní příspěvek. Nakonec jim to vyjde nastejno jako s dotací,"odhaduje Nejez.

Podle exministra Martina Bursíka, za jehož působení v ekologickém resortu se program Zelená úsporám spouštěl, se jako největší bariéra ukázalo to, že žadatel musel splnit aspoň tři zateplovací opatření. Dnes už stačí jen jedno - třeba vyměnit okna.

"Je zde požadavek na vysokou kvalitu použitých materiálů, výrobků a současně se po investorovi chtělo, aby dělal minimálně tři opatření. To je finančně značně náročné," konstatoval i Libor Novák ze společnosti Energy Benefit Centre.

Podle Ireny Plockové ze Státního fondu životního prostředí si asi čtyřicet procent stěžovalo na to, že nemohou státní peníze použít na to, na co sami chtějí - třeba jen na výměnu starých, špatně těsících oken.

Foto: MŽP

Stát zaplatí i dokumentaci

Podle Martina Jodase ze společsnosti Okna Tanvald si lidé stěžovali i na to, že musí zaplatit velké peníze za projektovou dokumentaci, což je od podání žádostí o dotaci také odrazovalo.

To se teď také změní: Až do března příštího roku bude Státní fond životního prostředí stavební projekt i energetický audit budovy proplácet.

Majitel stavební firmy Leoš Nejez z Tišnova u Brna upozornil na jiné úskalí spojené s vypracováním potřebných dokumentů.

"Je málo odborníků na zpracování energetického auditu. U nás v Tišnově je jeden," řekl Aktuálně.cz Nejez. Podle jeho mínění je program pro mnoho lidí stále moc složitý.

Více peněz na celkové zateplení

Kromě toho, že stát zmírnil podmínky progranu, zároveň zvýšil příspěvek na celkové zateplení domů a zjednodušil administrativu.

"Věřím, že se to teď hne," řekl Aktuálně.cz prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Uvedl, že jeho svaz uzavřel se Státním fondem životního prostředí dohodu o vzájemné spolupráci na programu Zelená úsporám.

"Celkově je nyní program atraktivnější," tvrdí exministr Bursík.

Do programu vstupují paneláky

V září se do programu začlení i panelové domy, které tvoří asi třetinu bytového fondu.

Náměstek ministra životního prostředí Aleš Kuták uvedl, že se kolegové z ministerstva pro místní rozvoj už ptali, jestli na zateplování paneláků bude ve fondu dostatek peněz.

"U panelových domů je absorpční schopnost velmi vysoká," dodal náměstek Kuták.

 

Právě se děje

Další zprávy