Vakcínu proti prasečí chřipce Česku dodá Novartis

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
7. 8. 2009 10:10
Ministryně Jurásková by měla smlouvu podepsat během několika dní

Praha - Očkovací látku proti prasečí chřipce dodá Česku podle informací deníku Aktuálně.cz firma Novartis. Smlouvu by měla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková podepsat během několika následujících dnů.

"Smlouva se původně měla podepsat dnes. Jsou v ní ale nějaké nesrovnalosti, proto ji má nyní v rukou právník. Podepsána by ale měla být skutečně brzo, řádově během několika dnů," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

O tom, která z firem to bude, ale mluvit nechtěl.

Vakcíny od Baxteru ne, řekla Jurásková

Jurásková už ale ve středu předeslala, že Česko určitě nenakoupí vakcíny proti viru A/H1N1 od firmy Baxter, která má svůj výrobní závod také v Bohumile na Kolínsku. Jako důvod uvedla to, že společnost nemá vakcínu registrovanou.

"Koupíme vakcínu bezpečnou a registrovanou evropskou autoritou. Od výrobce, který se ve smlouvě zaváže mimo jiné k tomu, že ponese odpovědnost za vakcínu i případné její vedlejší účinky. To ale Baxter nezaručil," řekla Jurásková.

V Česku se podle ní nemusí tak jako ve Spojených státech nebo ve Velké Británii riskovat s neschválenou látkou, protože lidé v tuzemsku se nepotýkají s natolik vysokým počtem případů prasečí chřipky, ani s takovým množstvím jejích obětí. "My jsme naštěstí v jiné situaci," řekl mluvčí úřadu Vlastimil Sršeň.

Klinické testy teprve začínají

Společnost Baxter se proti výroku ministryně ohradila.

Na klinické testy očkovací látky na dospělých, starších lidech a dětech se chystá tento měsíc. Modelová vakcína CELVAPAN, která firmě při vývoji nové látky sloužila, podle firmy licenci má. Zkušenosti s ní jsou podle mluvčí společnosti Jany Čechové dobré.

"Naše společnost navíc neusiluje o to, aby mohla v současné době České republice vakcíny proti viru A/H1N1 dodávat," řekla Čechová.

Firma na to podle ní nemá ani kapacity, protože už zabezpečuje vakcíny pro pětici jiných zemí včetně Velké Británie, Irska a Nového Zélandu. Tyto státy si u Baxteru objednaly na osmdesát milionů dávek. České republice to společnost údajně oznámila už před několika týdny.

"Spolupráci v budoucnu se přesto nebráníme," podotkla.

Kromě společnosti Baxter jednalo ministerstvo zdravotnictví také s firmami Novartis a GlaxoSmithKline.

Za očkování se zaplatí půl miliardy

Foto: Reuters

Hlavní hygienik Michael Vít připomenul, že pokud některá ze zemí začala s očkováním svých občanů už dnes, vždy se tak děje s neregistrovanou vakcínou. Každý stát si podle něj musí sám rozhodnout, jestli k tomu přistoupí, nebo ne. A to podle toho, jaká rizika s sebou v daném regionu pandemie nese.

Česká vláda v původním pandemickém plánu počítala s vakcínami pro 60 procent obyvatel, v aktualizovaném plánu jsou ale vakcíny pro čtvrtinu obyvatel. Pro stejné množství lidí chce Jurásková nakoupit i antivirotika Tamiflu a Relenza.

"Česko zaplatí za blokaci výrobních kapacit 236 milionů korun a ve chvíli, kdy se rozhodneme na základě doporučení Světové zdravotnické organizace, že budeme očkovat, potom budeme platit. Vakcína bude stát necelou miliardu korun," upřesnila už dříve Jurásková.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy