Starostka Husince: Proč se o Romy nikdo nezajímá?

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 8. 2009 15:30
Policie: Pro vystěhování není důvod

Husinec - Rumunští Romové utáboření na pronajatém pozemku v Husinci zřejmě zatím ve vesnici zůstanou.

Místní chtějí, aby své tábořiště opustili. Zastupitelé požádali policii, aby pozemek s romským ležením do dnešního poledne vyklidila. Jako důvod uvedli, že majitel nezajistil základní hygienické podmínky pro jejich pobyt. Policii ale takové zdůvodnění nestačí.

Desítky rumunských Romů v Česku čekají na uzdravení příbuzného. Sedmnáctiletý mladík, který má v komunitě postavení "prince", se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici. Jeho stav je stále vážný, i když částečně sám dýchá.

Policisté zásah neplánují

"K žádnému zásahu se nechystáme, nemáme k němu ani potřebné pravomoci. Bez soudního rozhodnutí zasahovat a vykazovat ty osoby nemůžeme," řekla mluvčí policie Praha-venkov Markéta Johnová. Kdyby policie zasáhla, sama by se dopustila trestného činu omezení osobní svobody majitele pozemku.

Naopak Romové tábořením žádný zákon neporušují. To, že nemají k pobytu vyhovující podmínky, je jen přestupek - ovšem ne táborníků, ale muže, který jim pozemek pronajal.

Důvodem k zásahu na soukromém pozemku by mohlo být pouze ohrožení zdraví a životů lidí, nic takového se zatím nestalo. "Na místě máme hlídku, monitorujeme také aktivity extremistů, abychom mohli zareagovat, pokud by se na místo chystali," podotkla mluvčí.

Názor vedení obce se změnil velmi narychlo. Ještě v sobotu odpoledne starostka uváděla, že je obec ochotna zajistit cisternu s pitnou vodou a mobilní záchod a náklady až zpětně vymáhat po majiteli pozemku. Husinečtí tehdy mínili, že by nebylo správné přesouvat problémy na další nic netušící obce.

jednat se bude v pondělí

"Pozemek absolutně nesplňuje normy pro kempování. Je věcí pana majitele, aby toto zařídil," řekal v neděli ČT24 starostka Husince Marie Těthalová. Sami na na přistavení cisterny či mobilních toalet nemají peníze, dodává.

"Obec je malá a nikdo nedokáže odhadnout náklady, které by nám to přineslo. Může se stát, že tady ti Romové budou několik měsíců a my si nemůžeme dovolit udělat takovou díru do rozpočtu,"

Kompetentní orgány s ní budou o situaci Romů jednat až v pondělí. Starostka zdůraznila, že ji překvapilo, že se o situaci Romů nezajímají ani charitativní organizace, ani orgány státu. "Neozval se mi nikdo z vlády, nikdo od pana ministra Kocába," uvedla.

Bivakování Romů v Praze a okolí zvedlo v Česku vlnu emocí, například zástupci Dělnické strany se nechali vidět, jak s Romy tváří v tvář hovoří o dodržování veřejného pořádku. Padala i silnější slova. Někteří členové DS ukazovali plakáty s nápisy "Chce to tu deratizaci" - upomínající na text nové písně Aleše Brichty.

 

Právě se děje

Další zprávy