Dělnická strana loví voliče přes rumunské Romy

Domácí Domácí
1. 8. 2009 13:40
Skupina rumunských Romů bivakuje v Husinci u Prahy, extremisté tam zajeli s kamerami v zádech

Husinec u Prahy - Dělnická strana, kterou se stát neúspěšně pokusil - s poukazem na extremistické postoje - zakázat, znovu ukázala, jak dobře má zvládnutou propagaci.

V sobotu se s televizními kamerami za zády vypravila do Husince u Prahy. Právě tam se nachází pozemek, na kterém soukromý vlastník poskytl azyl asi padesátce rumunských Romů, kteří od minulého týdne v Praze čekají na uzdravení svého příbuzného.

Sedmnáctiletý mladík, který má v komunitě postavení "prince", se téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici. Jeho stav je stále vážný, i když částečně sám dýchá.

Bivakování Romů v Praze a okolí zvedlo v Česku vlnu emocí, zástupci Dělnické strany se nyní nechali vidět, jak Romům tváří v tvář hovoří o dodržování veřejného pořádku. Padala i silnější slova. Někteří členové DS ukazovali plakáty s nápisy "Chce to tu deratizaci".

Romové přebývají na louce u řeky za Prahou. Louka, kterou jim nabídl soukromý vlastník, však nemá jakékoli sociální zázemí. Chybí sprchy i toalety.
Romové přebývají na louce u řeky za Prahou. Louka, kterou jim nabídl soukromý vlastník, však nemá jakékoli sociální zázemí. Chybí sprchy i toalety. | Foto: Repro Tn.cz

Do Husince přišlo okolo 11. hodiny asi deset příslušníků DS. Podle policejní mluvčí pro Prahu-východ Štěpánky Zatloukalové se akce obešla bez incidentů.

"Policie zkontrolovala zhruba deset příslušníků krajně pravicové Dělnické strany, kteří dorazili do obce kolem 11:00. Jednoho z členů policie předvedla na služebnu, protože po něm bylo již dříve vyhlášeno celostátní pátrání," řekla mluvčí agentuře ČTK.

Extremisté akci dopředu avizovali. Uprostřed prázdnin a v sobotu, prostou dalšího dění, si tak obstarali širokou publicitu. Na místě nechyběly televizní štáby ani novináři od tisku.

"Jdeme se pouze podívat, jaká situace tu je. Pokud zjistíme porušení nějakých zákonů, tak na to upozorníme policii," řekl jim místopředseda strany Petr Kotáb.

Romové polehávali na břehu řeky ve stínu vrhaném stromy a jedním z jejich aut, převráceným na bok zřejmě kvůli opravě. Právě auto opravované v blízkosti řeky Dělnické straně vadilo. Podle Kotába by vytékající olej mohl případně znečistit řeku.

Podle policejní mluvčí ale situace není tak vážná, aby policisté proti majiteli auta museli zakročit.

 

Právě se děje

Další zprávy