Mé odvolání z rozhlasu bylo nezákonné, brání se Kasík

David Slížek
23. 7. 2009 20:05
Sesazený ředitel Českého rozhlasu chce audit a právní rozbor svého odvolání
Stará technika ve staré funkcionalistické budově.
Stará technika ve staré funkcionalistické budově. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Rada Českého rozhlasu má právo mě odvolat, ale neučinila tak v souladu se zákonem. To tvrdí Václav Kasík, který byl včera odvolán z čela veřejnoprávního rozhlasu.

Kasíka radní odvolali na mimořádném zasedání šesti hlasy z osmi. Vytkli mu několik chyb: mimo jiné jmenování Barbory Tachecí do čela Radiožurnálu, kauzu lustračního osvědčení bývalého podřízeného Libora Křivky, prodražení rekonstrukce budovy rozhlasu nebo údajně nevýhodnou smlouvu, kterou rozhlas uzavřel s právníkem.

Do čela Českého rozhlasu radní místo Kasíka prozatímně postavili současného programového ředitele Richarda Medka. Ten nedávno proslul výrokem, že posluchači alternativní stanice Wave "nejsou budoucností tohoto národa".

Kasík připouští, že se za deset let v křesle generálního ředitele dopustil některých chyb. Podle něj ale nejde o pochybení, za která ho Rada může ze zákona odvolat.

"V usnesení Rada pouze konstatovala, že jsem přestal splňovat předpoklady pro výkon funkce. Zákon je ale vyjmenovává jasně a ani v jednom bodu jsem je splňovat nepřestal," tvrdí Kasík v prohlášení, které dnes rozeslal médiím. "Odůvodnění mého odvolání v usnesení Rady zkrátka postrádá oporu v zákonu," dodává.

Odvolaný ředitel proto chce nechat zpracovat právní analýzu svého odvolání. Svého nástupce ve funkci také vyzval, aby nechal zpracovat ekonomický audit rozhlasu.

 

Právě se děje

Další zprávy