Balkánské lípy zabíjejí po tisících české čmeláky

Pavel Baroch
28. 7. 2009 11:20
Úřady je vysazují, protože jsou odolnější vůči smogu
Foto: Petr Stýblo, ČSOP

Kladno - Lidé z Českého svazu ochránců přírody našli v Kladně stovky usmrcených čmeláků. Hmyz chráněný zákonem nezabil člověk, ale dvě exotické lípy, které v české přírodě nepatří mezi původní druhy.

Ředitel ochranářského sdružení Petr Stýblo uvedl, že nepůvodní druhy lip vysazují radnice v Česku stále častěji. Jsou totiž odolnější než české druhy i vůči silně znečištěnému ovzduší.

"Jejich nektar ovšem likviduje naše původní živočichy - zejména čmeláky," dodal Stýblo, který se nepůvodním druhům věnuje dlouhodobě. Exotické lípy podle Stýbla zabíjejí v těchto dnech na mnoha místech republiky. Pod každým stromem lze najít stovky až tisíce čmeláků.

"Kde všude se to děje, ale není známo. A neví se přesně ani to, o jaké všechny druhy lip jde," dodal Stýblo, který je spoluautorem obsáhlé knihy Nepůvodní druhy fauny a flóry České republiky. Publikace popisuje bezmála pět set nepůvodních druhů včetně dovezených lip.

Foto: Petr Stýblo, ČSOP

Čmelák rychle uhyne hlady

Mezi nejrozšířenější nepůvodní druhy patří lípa plstnatá neboli stříbrná. Pochází z Balkánu a Asie a úřady tímto stromem nahrazují stromořadí, která uhynula kvůli městskému smogu.

"Lípa plstnatá kvete později než naše dva původní druhy lip. Má velmi vonné a pro čmeláky neodolatelně lákavé květy. Nektar je pro ně ovšem nestravitelný," řekl Stýblo.

"Při získávání nektaru vydává čmelák mnohem více energie, než získá, a proto velmi rychle zemře hlady," dodal Stýblo.

Ochranáři chtějí vysazování lip zamezit

Český svaz ochránců přírody vyzval veřejnost, aby pomohla zastavit vysazování nepůvodních druhů lip.

Adresa ČSOP

Dům ochránců přírody, Michelská 5, 140 00 Praha 4

Žádá lidi, kteří se setkají s hromadným úhynem čmeláků, aby "místo činu" včetně stromu, listů a květů co nejpodrobněji vyfotografovali a poslali na adresu ochranářského sdružení, které bude dokumentaci shromažďovat.

"Budeme-li mít dostatek hodnověrných podkladů, můžeme působit na úřady a arboristy, aby nebezpečné lípy u nás nevysazovali," dodal ředitel Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Norek americký vyluxuje celý potok

Exotické lípy nejsou zdaleka jediným zavlečeným druhem, který škodí domácí přírodě. Známý je případ norka amerického, který se do Česka a dalších evropských zemí rozšířil z kožešinových farem.

Norek americký je vážnou hrozbou pro českou přírodu
Norek americký je vážnou hrozbou pro českou přírodu | Foto: Wikimedia Commons

"Majitelé je vypustili, když se jim už nevyplatilo je dál chovat. Vypouštěli je i někteří radikální ochránci přírody," řekl Stýblo.

Norek americký je velmi adaptabilní, přenáší račí mor, těžko se loví, brání návratu původního norka evropského. A zanechává za sebou spoušť. "Potok úplně vyluxuje," tvrdí Stýblo. Zkušenost s tím mají například na Domažlicku, kde likviduje vodní ptactvo na rybnících a řekách.

Mezi velmi známé nepůvodní druhy, které zcela vytlačují české rostlinstvo a na ně navázané živočichy, je bolševník velkolepý anebo křídlatky.

 

Právě se děje

Další zprávy