Bunkry pro jaderný odpad vymazal stát z mapy. Zatím

Pavel Baroch
20. 7. 2009 10:00
Úřady na poslední chvíli mění republikový územní plán
V podzemním úložišti skončí i toto vyhořelé palivo z Dukovan
V podzemním úložišti skončí i toto vyhořelé palivo z Dukovan | Foto: ČEZ

Praha - Obce, které nesouhlasí s tím, aby právě u nich uložil stát pod zem na sto tisíc let vysoce radioaktivní odpad z jaderných elektráren, dosáhly dílčího úspěchu.

Ministerstvo pro místní rozvoj na poslední chvíli vymazalo z návrhu nového celorepublikového plánu šest oblastí, kde by podzemní úložiště nakonec mohl stát vybudovat. Návrh Politiky územního rozvoje, jak se dokument oficiálně nazývá, má na svém dnešním programu vláda Jana Fischera.

"Na základě čtvrtečního jednání zástupců ministerstev pro místní rozvoj, dopravy, průmyslu a životního prostředí v rámci vypořádání rozporů ministerstva životního prostředí bylo šest konkrétních lokalit z návrhu Politiky územního rozvoje vyškrtnuto," řekl Aktuálně.cz Jan Štoll z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj.

"Zůstal tam tedy pouze bod v obecné podobě, obdobně jako tomu bylo v poslední Politice územního rozvoje z roku 2006," dodal Štoll.

Foto: Aktuálně.cz

Úložiště se bude hledat dál

Změnu v návrhu celorepublikového územního plánu uvítal Martin Fadrný z Ekologického právního servisu, který patří mezi největší kritiky dokumentu.

"Pokud je to skutečně tak, je to výsledek tlaku obcí, nevládních organizací i jednotlivých občanů," řekl Aktuálně.cz Fadrný.

To, že se strategický dokument nezmiňuje o konkrétních oblastech pro radioaktivní odpad, ovšem neznamená, že by stát přestal hledat nejlepší místo, kde by vyhořelé palivo z Temelína a Dukovan v budoucnu uložil.

Pro obce v šesti vytipovaných lokalitách to však znamená větší volnost v rozhodování o svém rozvoji. Až Politiku územního rozvoje schválí vláda, bude podle stavebního zákona závazná pro kraje a obce, které je budou muset zanést do svých územních plánů.

V mapě bychom byli předčasně

Jedna z možných oblastí, kde by vysoce radioaktivní odpad mohl skončit, leží na hranici středních a jižních Čech. 

Schéma úložiště vyhořelého jaderného paliva
Schéma úložiště vyhořelého jaderného paliva | Foto: SÚRAO

Zdeněk Černý, starosta tamní obce Nadějkov tvrdí, že zařazení šesti oblastí do Politiky územního rozvoje by bylo předčasné. "Poškodilo by to všechny obce ve všech lokalitách," řekl Černý.

Připomněl, že podle schváleného harmonogramu má být teprve v roce 2015 vybráno jedno hlavní a jedno záložní území pro stavbu podzemního úložiště.

"Už teď nám odcházejí investoři," konstatoval starosta Černý. Dodal, že zatímco před lety bylo běžné, že se objevovali zájemci o stavbu například penzionů, v posledních letech už na radnici nechodí nikdo. Černý to přičítá právě tomu, že Nadějkov patří do oblasti, kde by mohlo být úložiště radioaktivního odpadu.

 

Právě se děje

Další zprávy