Prasečí chřipka: Na podzim ji mohou mít 2 miliony Čechů

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
16. 7. 2009 16:17
Virus se bude podle hlavního hygienika šířit, epidemiologové se bojí jeho mutace
Epidemiologové se bojí podzimu. Mohou se potkat chřipkové viry a zmutovat.
Epidemiologové se bojí podzimu. Mohou se potkat chřipkové viry a zmutovat. | Foto: Reuters

Praha - Dva miliony Čechů nakažených prasečí chřipkou, z toho čtyřicet tisíc v nemocnicích.

Taková je pro podzim prognóza hlavního hygienika Michaela Víta. Virus se podle něj bude dál šířit. A bude se mísit s vlnou obyčejné sezónní chřipky.

Kromě toho hrozí, že se spolu potkají a zkříží viry prasečí (A/H1N1) a ptačí (A/H5N1) chřipky. Toho se epidemiologové obávají.

"Zatímco první z nich se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale má vysokou úmrtnost," vysvětlil obavy Vít.

Školy se zavírat nebudou

Jakékoliv zavírání škol a hromadné očkování dětí, k němuž se podle posledních zpráv chystá například Francie, ale Česko zatím neplánuje. "Efektivita takového opatření je malá, nemocnost ve školách by se mohla snížit zhruba o deset procent," tvrdí hygienik.

Česko podle něj bude pokračovat v plnění standardních kroků, které jsou obvyklé v celé Evropské unii. Před podpisem je vládní usnesení, podle kterého by mělo Česko nakoupit dalších 500 tisíc antivirotik. Kromě toho má ministerstvo zdravotnictví v plánu obstarat očkovací vakcínu pro čtvrtinu populace.

Vakcíny vyrobí do konce července společnost Baxter, která má svůj český závod v Bohumilu na Kolínsku. Na trhu by pak mohly být v listopadu nebo prosinci.

První pandemie 21. století

Virem prasečí chřipky se až do 6. července nakazilo podle údajů Světové zdravotnické organizace celkem 94 512 lidí v téměř šedesáti zemích světa. Zemřelo doposud 429 z nich.

Neoficiální odhady ale hovoří o větším počtu nemocných - o více než milionu lidí. Jedná se podle nich o první pandemii dvacátého prvního století.

Vůbec první případ nové chřipky ohlásilo Mexiko, to také patří spolu se Spojenými státy k zemím s největším počtem nemocných. Na starém kontinentu nejvíce nemocných napočítala Británie, doposud se tam virem nakazilo 7447 lidí.

V Česku lékaři prozatím objevili 21 případů. Ministerstvo zdravotnictví už ohlásilo dokonce první případ, kdy se někdo prasečí chřipkou nenakazil na cestách v zahraničí, ale doma. Virus napadl mladou ženu, která se minulý týden dostala do kontaktu s cizinci. Ti sem přicestovali ze Spojených států a z Británie.

"Dalo se to očekávat. Už musíme počítat s tím, že jsme se zařadili mezi ty země, které mají i sekundární přenos," komentoval událost Vít.

 

Právě se děje

Další zprávy