Firmy chtěly peníze po zaplavené obci. Chyba, uznávají

Petra Sasínová
4. 7. 2009 10:00
Zaplavení lidé mají nárok na neplacené volno. Některé firmy jim přesto platí. Jiné naopak chtěly peníze po jejich obci.
Lidé mají po povodních stále plné ruce práce.
Lidé mají po povodních stále plné ruce práce. | Foto: Petr Protivánek

Nový Jičín - Společnost Kaufland přiznala, že žádala povodněmi postiženou obec Kunín o refundaci mezd za lidi, kteří kvůli velké vodě nepřišli do práce.

Poté, co deník Aktuálně.cz tuto informaci zveřejnil, společnost žádost stáhla a naopak poslala do některých vytopených vesnic humanitární pomoc.

„Bohužel, stalo se to. Jedná se o selhání jednotlivce, který byl již poučen. Společnost Kaufland si je velice vědoma své odpovědnosti v těchto těžkých situacích a vychází svým zaměstnancům v maximální míře vstříc," říká mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Dodal, že Kaufland ve čtvrtek odeslal humanitární pomoc obcím Hodslavice a Bludovice, a to pitnou vodu, dezinfekční a hygienické prostředky. "Postiženým zaměstnancům jsme nabídli mimořádnou individuální podporu," dodává Šperl.

Požadavku Kauflandu a také novojičínské firmy Autopal, aby jim obce refundovaly mzdy za lidi postižené povodněmi, redakci Aktuálně.cz potvrdili starostové Kunína s Jeseníku nad Odrou. Autopal mezitím také vzal svůj požadavek zpátky.

Zástupce obcí postup firem zaskočil. „Setkáváme se většinou naopak s obrovskou solidaritou. To byla výjimka. Už se to naštěstí vyšetřilo," říká starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

„Připadá nám to absurdní. Firmy to asi zkusily. My jsme se s tím nesetkali," říká mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl. „Je to neetické," zdůrazňuje starostka Kunína Dagmar Novosadová.

Neobvyklý pohled do bývalého rodinného domu v Jeseníku nad Odrou.
Neobvyklý pohled do bývalého rodinného domu v Jeseníku nad Odrou. | Foto: Reuters

Na zničený dům jen neplacené volno

Mluvčí ministerstva práce a sociální věcí Štěpánka Filipová potvrzuje, že lidé postižení povodněmi nebo ti, kteří pomáhají například svým blízkým, mají nárok pouze na neplacené volno, a to pokud se prokáží potvrzením z obce.

„Náhrada mzdy od zaměstnavatele zaměstnanci v takových případech nepřísluší, pokud se nedohodou jinak," uvádí Filipová. Jsou však firmy, které daly zaměstnancům volno placené.

Firmy mají problémy, ale platí pět dnů

Například kopřivnická automobilka Tatra. Firma má kvůli světové krizi velké problémy a propustila od loňského roku nejméně třináct set lidí.

„V naší kolektivní smlouvě máme už od 1997, že lidé postižení povodněmi mají nárok na pět dnů plně placeného volna. Připravujeme také sbírku pro zaměstnance, kteří jsou na tom hodně špatně," říká šéf odborové organizace Vladimír Boroň.

V Tatře se jedná o asi o pětatřicet rodin, které povodně zasáhly. „Divil jsem se, že jich nebylo více. Například Žilina či Životice, tam byli dříve samí Tatrováci, ale už se hodně propouštělo," upřesňuje odborář.

Je přesvědčen, že nehrozí, aby zaměstnanec, který přišel při povodních o bydlení, ještě dostal výpověď. „Již vyjednané odchody se už ale vrátit zpět nedají," dodává.

Tatra, Tonak a další na své lidi pamatují

Novojičínská firma Tonak, která vyrábí klobouky, zažívá od minulého roku velký propad. Červnová povodeň ji také nepřímo zasáhla. Při záplavách se urvalo plynové potrubí, až do úterý byla továrna kvůli tomu bez páry a některé provozy byly uzavřené.

Lidé ze zaplaveného Jeseníku nad Odrou odstraňují škody už druhý týden.
Lidé ze zaplaveného Jeseníku nad Odrou odstraňují škody už druhý týden. | Foto: Jan Langer

„Lidé, kterým se voda dostala do bytů, mají u nás pět dnů placeného volno," říká předsedkyně odborové organizace Tonaku Jana Přibylová. V Tonaku v Novém Jičíně pracuje necelých čtyři sta lidí. Povodeň více či méně postihla asi třicet zaměstnanců.

„Pro lidi, kteří přišli skoro o všechno, je samozřejmě rozdíl, jestli mají placené či neplacené volno," podotýká starosta Životic, kde povodeň poškodila sto osmdesát z dvou set domů včetně toho starostova.

„Manželka je zaměstnaná v Jednotě. Do práce teď chodit rozhodně nemůže. Doma je spousta práce. Dostala čtyři dny placeného volna, což jsme brali jako vstřícné gesto. Uvidíme, co dál, jestli bude mít neplacené volno nebo dovolenou," říká starosta Životic Pavel Hasalík.

Podle zákona mají zaměstnavatelé možnost žádat refundaci mzdy od krizového orgánu - což může být stát, obec, kraj. Ale jen v případě, že krizový orgán sám rozhodl o uložení povinnosti zaměstnancům, například z důvodu obecného zájmu.

„Pokud ale zaměstnanec odstraňuje následky povodně na svém majetku, byť je to současně ve veřejném zájmu, má právo pouze na neplacené volno," dodává mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

 

Právě se děje

Další zprávy