Mimořádné povodňové očkování čeká děti od 3 do 5 let

Petra Sasínová
30. 6. 2009 20:30
Hlavní hygienik rozhodl, že děti ze zatopených obcí od tří do pěti let budou povinně očkovány proti hepatitidě.
Hlavní hygienik nařídí mimořádné očkování pro děti ze zaplavených oblastí.
Hlavní hygienik nařídí mimořádné očkování pro děti ze zaplavených oblastí. | Foto: Petr Protivánek

Praha, Ostrava - Hlavní hygienik vyhlásí mimořádné očkování proti virové hepatitidě A u dětí z oblastí postižených povodněmi.

Na rozdíl od návrhu Krajské hygienické stanice v Ostravě, která žádala o souhlas s očkováním dětí od tří až do patnácti let, se bude očkování týkat pouze dětí od tří do pěti let.

"Mimořádné očkování bude zahájeno co nejdříve. V současné době mapují krajské hygienické stanice zaplavené oblasti a v nich počet dětí uvedené věkové kategorie," sdělil Aktuálně.cz hlavní hygienik a náměstek ministryně zdravotnictví Michael Vít.

Očkování proběhne v povodněmi postižených krajích - Jihočeském, Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském.

V Moravskoslezském kraji 355 dětí

"Hlavní hygienik nás v úterý požádal, abychom nahlásili zatopené oblasti a počty dětí této věkové kategorie. U nás se to bude týkat asi tři sta padesáti pěti dětí," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Očkování se bude týkat Jihočeského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.
Očkování se bude týkat Jihočeského, Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje. | Foto: Petr Protivánek

Očkování v Moravskoslezském kraji bude probíhat pravděpodobně prostřednictvím dětských lékařů v jednotlivých obcích. Dodají seznamy dětí, hygienici přivezou vakcíny a poté si zkontrolují, zda byly děti naočkovány.

Helena Šebáková vysvětlila, že navrhovali očkování dětí až do patnácti let, protože starší děti například pomáhají při uklízení. "Říkali jsem si, že je tam určité riziko, avšak rozhodnutí hlavního hygienika je pro nás směrodatné," řekla Šebáková. Dodala, že hlavní hygienik věkové omezení zatím nějak nezdůvodnil.

Děti ze zasažených obcí by měly být naočkovány všechny, bez ohledu na to, jestli žijí v postižené či nedotčené části obce.

Krajská hygienická stanice v Ostravě zatím zaznamenala v oblastech postižených povodněmi třináct případů průjmových onemocnění. "Případy průjmů se objevily na různých místech. Nejde o nic nebezpečného," dodala Šebáková.

 

Právě se děje

Další zprávy