Neumannová přiznala dluh 116 milionů korun. Věří v nulu

Martina Machová Martina Machová
25. 6. 2009 19:30
Zatím jen 508 milionů korun z plánovaných 594 má nyní na kontě prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.
A zářící logo mistrovství v Liberci.
A zářící logo mistrovství v Liberci. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Liberec - Zatím jen 508 milionů korun z plánovaných 594 má nyní na kontě prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová po necelých třech měsících po skončení mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci.

Informovala o tom dnes liberecké zastupitele, kteří si vyžádali podrobnou zprávu o hospodaření akce. Reagovali tak na spekulace o výši dluhu, který po kontroverzní sportovní akci údajně zůstal.

Kromě třiceti milionů nad původní rozpočet, o nichž hovořily materiály předložené zastupitelům, Neumannová přiznala, že příjmy jsou zatím oproti původním předpokladům nižší o 86 milionů korun.

Sen o nule

Celkově jsou tak organizátoři v mínusu o 116 milionů korun. Přesto si Kateřina Neumannová myslí, že šampionát skončí alespoň na nule.

„Dlouhodobě se snažíme, aby nulou skutečně skončilo. Dluhy jsou to sice v tuto chvíli veliké, na druhou stranu možnosti příjmu ještě existují. Stále nám přichází peníze, takže ty čísla se mění každým dnem," řekla Neumannová po jednání se zastupiteli.

„Čekáme platbu ještě od EBU (Evropské vysílací unie)," uvedla.

Know how za všechny peníze

Další příjmy očekává předsedkyně organizačního výboru, až se přefakturují služby zahraničním televizím. Čeká prý také na peníze od lyžařských firem za pronájmy a otevřené jsou i soudní spory.

"Jednáme i o případném prodeji know how," vyjmenovávala Neumannová.

Dále počítá i s náhradami škod od pojišťoven a v neposlední čadě i s prodejem majetku organizačního výboru. Ten má podle odhadů, které má Aktuálně.cz hodnotu mezi 6-8 miliony korun.

„Ten je sice v rozpočtu oceněn na určitou částku, ale myslím, že pokud se jim budeme věnovat, tak jej že dokážeme prodat dráž," míní Neumannová.

Marketing nevyšel

Původně organizátoři počítali s rozpočtem závodů ve výši 593 548 miliónů korun, konečná suma se ale podle předložené bilance vyšplhala až na 623 257 miliónů korun.

Podle informací pro zastupitele vzrostly nejvíce skutečné náklady oproti těm předpokládaným v rozpočtech obou sportovních areálů, tedy ve Vesci a na Ještědu. Od původních propočtů se také výrazně odchýlily sekce Marketing nebo Bezpečnost.

Nad očekávání pořadatelů se totiž vyšplhaly ceny energií, navíc se ale také platily autorské a licenční poplatky nebo zajištění stanů v areálech a ochrana sportovišť. 

Nepovedlo se také naplnit plánované výnosy z prodeje lístků a vlastního marketingu.

Tým Neumannové předpokládal, že šampionát může vydělat až 594 414 miiónů korun.

Věřitelé žalují

V kolonce plánovaných výnosů je započítaná také 273 milionová dotace od státu a 137 milionů od Mezinárodní lyžařské federace (FIS).

Zbylé peníze z celkových přibližně 200 milionů korun, jež měla federace do Liberce poslat, totiž čerpali organizátoři v čele s Romanem Kumpoštem. V materiálech pro zastupitele pak Neumannová uvádí, že po svém předchůdci převzala 12,5 milionů korun.

V souvislosti s nesplacenými dluhy už podali na organizátory někteří jejich věřitelé žaloby.

Veřejně to oznámila například Technická univerzita v Liberci, která nedostala zaplaceno 8, 75 milionů za pronájem kolejí a menzy, nebo meteorologové, kteří pro závody vytvářeli speciální předpovědi počasí. Těm tým Neumannové včas nezaplatil 500 tisíc.

Další věřitelé vyčkávali, až do Liberce přijde poslední splátka od Mezinárodní lyžařské federace ve výši 42 milionů korun. Ta dorazila již 15. června. Podle Neumannové ještě na účtu peníze jsou, na uhrazení všech závazků ale zatím nestačí.

 

Právě se děje

Další zprávy