Smrtelnou povodeň přinesla série běžných letních bouřek

Pavel Baroch
25. 6. 2009 14:27
Při záplavách zemřelo nejméně deset lidí
Foto: Martin Holcman

Hranice - Katastrofální povodeň na Moravě způsobila série běžných letních bouřek, které se vypršely na relativně malém území.

"Byly to normální bouřky, které jsou v létě běžné," řekl Aktuálně.cz Jan Daňhelka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jenže zatímco běžná bouřka trvá deset, patnáct minut, pak se odsune a voda odteče, ve středu v noci na Moravě přicházela jedna bouřka za druhou.

"Odborně se tomu říká train-efekt," vysvětluje Daňhelka, který tento jev přirovnat k dopravníkovému pásu. "Jedna bouřka jela za druhou. Lidé ani neměli pocit, že bouřka skončila, protože hned začala druhá," dodal meteorolog.

Všechna voda dopadala na poměrně malé území, které Daňhelka odhadl na deset krát deset kilometrů. Pak se voda hnala říčními koryty, krajinou i obcemi. Podle posledních informací při povodni zahynulo deset lidí, další jsou ovšem nezvěstní.

"Byla tam dvě hlavní místa, kde byl srážky největší," řekl meteorolog Daňhelka. Nejvíce srážek naměřil hydrometeorologický ústav na své stanici v Bělotíně, která leží asi sedm kilometrů severovýchodně od Hranic na Moravě.

Během 24 hodin tam napadlo 124 milimetrů srážek, přičemž při obvyklé letní bouřce to je 15 až 20 milimetrů. Rekordní srážky navíc přišly za několik hodin. Mezi osmou a desátou v noci napadlo v Bělotíně 114 milimetrů.

Povodňovou situaci přitom vyvolává už 60 milimetrů srážek za 24 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy