Banky líčí na klienty. Roztáčí se miliardy na zateplení

Pavel Baroch
22. 6. 2009 18:35
O ekologické dotace zatím požádalo 35 domácností
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Míst, kde lidé budou moci žádat o státní dotaci na zateplení svého domu anebo výměnu starého kotle na uhlí za ekologické vytápění, v nejbližších dnech výrazně přibude.

Do programu Zelená úsporám totiž vstupují vybrané banky, které se staly partnery největší ekologické dotační akce pro domácnosti v historii republiky.

Kromě čtrnácti krajských poboček Státního fondu životního prostředí teď budou moci lidé žádat o příspěvek i ve stovkách poboček bank, které se staly prostředníky pro získávání státních dotací.

Bankovní domy se zároveň chystají nabízet lidem půjčky na doplacení stavebních prací. Chtějí je nalákat na výhodné úvěry.

Ministerstvo životního prostředí věří, že po zapojení bank vzroste i počet žadatelů o ekologické peníze. "Od zapojení bank do programu si slibujeme další výrazný impuls," konstatoval ministr Ladislav Miko.

Stát plánuje, že jen v letošním roce rozdělí především na zateplování domů 15 miliard korun a v následujících třech letech dalších 10 miliard.

Foto: MŽP

Za dva měsíce 35 zájemců

Po dvou měsících od spuštění programu Zelená úsporám požádalo o příspěvek dosud 35 domácností. I když mnohé firmy i zájemci o peníze si stěžují, že podmínky programu jsou příliš přísné, ministerstvo je se zájmem o projekt zatím spokojeno.

"Počet žádostí se výrazně zvyšuje," řekl ministr Miko.

Připomněl, že za několik týdnů se počet zájemců o část z několikamiliardového účtu ztrojnásobil. Na začátku června totiž Státní fond životního prostředí evidoval jen 11 žádostí.

Z 35 podaných žádostí bylo 23 na zateplení, deset na instalaci solárních kolektorů a dvě na instalaci tepelných čerpadel.

Irena Plocková, Státní fond životního prostředí
Irena Plocková, Státní fond životního prostředí | Foto: Ondřej Besperát

Fond odpověděl na tisíce dotazů

Podle Ireny Plockové, která má program Zelená úsporám na státním fondu na starosti, je zájem lidí stále velký.

"Od spuštění programu evidujeme 6561 telefonních a 6166 emailových dotazů. I nyní vyřídíme týden co týden v průměru 880 telefonních dotazů. Na webové stránky programu se přihlásí měsíčně kolem 120 tisíc zájemců o dotaci," konstatovala Plocková.

Do programu se zároveň přihlásilo zhruba 2,5 tisíce odborných firem, zájemci si mohou vybírat z 1329 výrobků a technologií.

Stovky poboček se chystají na lov klientů

Na zájemce o státní dotace nyní líčí stovky poboček vybraných bank, které pro domácnosti chystají několik variant půjček. Státní fond životního prostředí totiž poskytuje jen část z investice v celkové výši stovek tisíc korun. Zbytek musí zájemce zaplatit ze svých úspor, anebo právě z půjčky.

Komerční banka (ilustrační foto)
Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Besperát

Do programu se přihlásilo pět bankovních ústavů: Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka, LBBW Banka a UniCredit Bank.

První čtyři uspěly minulý týden v minitendrech, které opravňují k tomu stát se takzvaným administrátorem programu, tedy prostředníkem pro získávání státního příspěvku. Další minitendry budou následovat tento týden.

Všechny banky shodně uvedly, že pro své klienty chystají zvýhodněné půjčky na doplacení stavebních prací, například nižší úroky, bezplatné vyřízení půjčky nebo předčasné splacení úvěru.

Proškolení pracovníci bank jsou připraveni rodinám případně pomoci i s vyplněním žádosti o státní příspěvek na zateplení.

 

Právě se děje

Další zprávy