Ředitelé škol přiznávají majetek, mají to za pár minut

Lenka Smyčková
30. 6. 2009 11:45
Do konce června musí ředitelé ministerstvu přiznat, jak jsou na tom
"Pane řediteli, prý jste si koupil chatu?"
"Pane řediteli, prý jste si koupil chatu?" | Foto: Jan Langer

Brno - Ředitel brněnské Střední školy umění a designu Pavel Luffer sedí nad pěti listy papíru. Lejstro nese nadpis "Čestné prohlášení" a akademický malíř Luffer do něj má napsat, k jakému majetku přišel a kolik si "bokem" vydělal v roce 2008.

Položku za položkou křížkuje ředitel kolonku NE. Nekoupil nemovitost, ani movitý majetek v hodnotě nad 500 tisíc korun, neinvestoval do cenných papírů, nepodnikal, neseděl v žádné dozorčí radě, darem dostal tak maximálně propisku a jezdí dvanáct let starým autem. Až v posledním odstavci může hrdě přiznat svůj dvoumilionový úvěr na dům.

"Na sprostý lid má být přísnost," komentuje ironicky letošní povinnost podat majetkové přiznání.

Do konce června musí ležet na ministerstvu školství podání od všech ředitelů škol - středních, základních i mateřských - byť s jednou třídou na vesnici.

Deset minut a je to

Průměrnou dobu vypsání pětistránkového formuláře ředitelé odhadují na deset minut. Obvykle jim totiž stačí, tak jako Lufferovi, jen zakřížkovat kolonky NE. Šéfováním škole si málokdo z nich v minulém roce vydělal na nové auto nebo chatu.

Přiznání majetku

Ředitelé mateřských, základních a středních škol musí přiznat, jestli v roce 2008:

  • podnikali, seděli v nějaké dozorčí radě, byli společníky ve firmě nebo měli nějaký jiný příjem
  • získali nemovitost, jak a za kolik
  • získali movitý majetek v celkové výši nad půl milionu korun
  • získali cenné papíry v ceně nad 50 tisíc korun
  • získali podíl v obchodní společnosti v hodnotě nad 50 tisíc korun
  • získali dary v souhrnné hodnotě nad 100 tisíc korun
  • měli nesplacené půjčky

"Z ředitelského platu si nikdo velké peníze nenaspoří. Takže kdo má co vyplnit, měl zřejmě štěstí a dědil. Nebo má třeba příjmy z podnikání. To ale zřizovatelé neradi vidí, takže takových nás moc nebude," přemítá ředitelka Klasického a španělského gymnázia v Brně-Bystrci Ivana Shorná.

Sama nemá ani tu hypotéku. Vyplnění přiznání jí zabralo pět minut.

"Je to hrůza a děs. Naštěstí to skutečně zabere pár minut a je to letos poprvé a naposledy. To mě uklidňuje," dodává Shorná.

Proč ředitelé malotřídek?

Podobně reagují i další ředitelé. "Drtivá většina z nás ty kolonky proškrtává, protože nemá, co by přiznala. Mně osobně trvalo vytištění a vyplnění asi pět minut," popisuje ředitel základní školy ve Starém Městě Josef Jurnykl.

Podle dalšího kolegy z pražského Gymnázia Jana Keplera Jiřího Růžičky jde jen o ztrátu času.

"Je to ohavné," komentuje novou povinnost a pokračuje: "Vadí mi to. Nevím, proč by ředitelé nějakých malotřídek na vesnicích museli podávat majetkové přiznání, zvlášť když nepřijdou do styku s velkými investicemi."

Poslanci to nestihnou

Povinné majetkové přiznání pro ředitele škol zavedl zákon o střetu zájmů. Jeho smyslem je odhalit případné nekalé praktiky u politiků a vysokých státních úředníků. Poslanci povinnost podávat přiznání loni na jaře rozšířili i na nižší státní zaměstnance.

Exministr školství Ondřej Liška (SZ) se sice pokusil novelou tuto povinnost zvrátit, ale nepovedlo se.

Novelu totiž senátoři vrátili do poslancům s tím, že zvýhodňuje ředitele škol oproti jiným státním zaměstnancům. Navrhli vlastní úpravy, ale ty už poslanci do konce června nestihnou projednat.

Lišku to naštvalo. "Neexistuje žádný rozumný důvod, proč by měl ředitel či ředitelka školy podávat majetkové přiznání. Nechápu, proč senátoři nenechali projít alespoň dílčí novelu, která spěchá. Asi nevidí rozdíl mezi organizací hospodařící s miliardami korun a školou," prohlásil Liška.

Stejně hodnotí svou letošní povinnost i sami ředitelé.

"Všude a vždycky se dá vydělat nebo někoho okrást. Jde ale o to, v jaké míře. My rozhodujeme o směšných částkách a jsme stále pod dohledem. Majetkové přiznání má smysl možná u politiků, kteří rozhodují o velkých penězích," říká ředitel Luffer.

 

Právě se děje

Další zprávy