Je krize, na prázdniny nemáme, slyší doma děti častěji

Petra Sasínová
21. 6. 2009 13:50
Budou letos děti o prázdninách sedět doma u počítačů? Oproti loňsku se tábory prodávají asi o 10 procent méně.

Ostrava, Světlá nad Sázavou - Když Jan Coufal připravoval letošní dětský letní tábor, měl obavy, jestli dá vůbec dohromady jeden turnus. Je totiž ze Světlé nad Sázavou.

Loni na podzim tam během chvilky skončilo na dlažbě asi dvanáct set zaměstnanců sklárny. „Paradoxně bych naplnil i dva turnusy. Možná pomáhají s placením také prarodiče, nevím. Rodiče mi volají, jestli nemám ještě místo i pro jejich dítě. Mám přitom dávno plno," vysvětluje Coufal, vedoucí Pionýrské skupiny Jiřího Wolkera.

Ve jménu skupiny zůstalo "pionýrská" prý jen ze zvyku a hlavní je, že si jako nezisková organizace drží docela nízké ceny, říká Coufal. Dvoutýdenní pobyt dětí v Horním Podluží v severních Čechách pořádá za necelé čtyři tisíce korun.

Ženu propustili, na tábor ještě má

"Lidé jsou na tom i hůř než my. Něco jsme našetřili, na tábor ještě máme. Nechceme kluka omezovat," říká Lenka Kratochvílová, která pracovala ve sklárnách ve Světlé dvacet šest let. Před krachem firmy byla dispečerkou. Její třináctiletý syn se tedy na tábor může těšit.

I když nezaměstnaní mají teoreticky dost času se o prázdninách dětem věnovat, mnozí si myslí, že jejich potomci mají na tábory vyrazit. Prostředí dospělých je totiž například ve Světlé stále poněkud depresivní.

Na některé organizátory dětských rekreací a táborů, hlavně těch dražších, ale krize dolehla. Děti s nimi kvůli krizi a propouštění nepojedou. Nemáme na to, slyší doma někteří školáci.

„Prodáváme letos rozhodně méně dětských pobytů. Odhaduji, že je to asi o patnáct až dvacet procent méně. Vypadá to, že mnohé děti zůstanou letos doma u počítače," řekl František Mikolanda z cestovní agentury Relax sport z Hradce Králové.

Agentura nabízí dětské letní tábory u moře v Chorvatsku. Například týden pobytu v severní Dalmácii pod stanem stojí necelých šest tisíc korun. V ceně je i cesta autobusem a výuka angličtiny.

Důležitá otázka: Kolik to stojí?

„Od našich partnerů vím, že mírně, asi o deset procent, poklesl zájem o tábory u moře. Rodiče se letos více než jindy ptají na cenu," řekl Aktuálně.cz i provozovatel webové stránky České tábory.cz Martin Paclík.

Na tomto webu je nabídka více než devíti set dětských táborů po celé republice i v zahraničí. Jsou tam kontakty, ceny, rady, jak rekreaci vybrat.

Pokles zájmu o dětské pobyty potvrzuje i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

„Můj odhad je do deseti procent. Lidé v Česku, ať jsou na tom jakkoliv špatně, dětem většinou nedokážou říct, že letos nebudou mít žádné prázdniny," dodal Okamura.

Rodič se uskromní, než by omezil dítě

Připustil, že lidé, kteří se ocitli ve finančním nedostatku, možná spíše zaplatí pobyt samotnému dítěti a sami si moře odpustí. Přestože pro Čechy je dovolená v žebříčku hodnot velmi vysoko a jsou na ni ochotni šetřit celý rok.

Krize už způsobila, že poklesl zájem o letecké zájezdy o dvacet až třicet procent. Dětským pořadatelům táborů, ani těm komerčním, takový propad nehrozí. Někteří hovoří, že zájem, bez ohledu na krizi, dokonce roste.

„Letos jsme oproti loňsku zvýšili kapacitu našich táborů o pět set dětí. Jsme už přitom plni z devadesáti procent," uvedl hlavní vedoucí dětského tábora Nový Řadov v jižních Čechách na Třeboňsku Václav Vaněček.

Míní, že neklesající zájem o tábory je možná způsobený i tím, že rodiče budou spíše šetřit na celorodinných dovolených.

Někde se dobře prodávají i drahé tábory

Jsou agentury, které prodávají i dražší dětské tábory u moře bez jakýchkoliv problémů.

„Absolutně žádnou krizi nepociťujeme. Tábory u moře posilují, stoupá i zájem o tábory s programem, jen o klasické tábory zájem trochu klesá," řekl majitel pražské cestovní kanceláře Miroslav Topinka.

Kancelář Topinka vozí děti například do Chorvatska či Španělska. Za desetidenní pobyt dítěte ve Španělsku rodiče zaplatí asi dvanáct tisíc korun, týden v Chorvatsku stojí asi osm tisíc.

Příměstský tábor, levné řešení

Boom zažívají ty úplně nejlevnější tábory, takzvané příměstské, které bývají o prázdninách záchranou pro mnohé rodiče školáků. Chodí do práce, avšak zvláště při větším počtu dětí si nemohou dovolit zaplatit za tábory tisíce korun. Příměstský tábor je pak dobré řešení.

"Děláme to tak už několik let. Dcera chodí do příměstského tábora s koňmi. Stará se o ně, učí se jezdit. Je nadšená a já můžu být klidný, že se někde nepoflakuje," říká Jan Vavrečka z Ostravy, který se sám stará o třináctiletou dceru.

Do příměstského tábora odejde dítě ráno a domů se vrátí večer. Věnují se mu odborníci, jezdí s kolektivem na výlety, zažívá dobrodružství. Tábory bývají různě zaměřené.

Nuda u babičky, nemá počítač

„Zvýšili jsme počet příměstských turnusů. Ty zažívají opravdu boom. Kdysi tam rodiče posílali zlobivé děti, aby jim v době, kdy jsou v práci, neudělali z bytu kůlničku na dříví, ale teď je to jiné. Děti mají tyto tábory rády," tvrdí ředitelka Střediska volného času v Moravské Ostravě Alice Mydlářová.

Dětský kolektiv. Ilustrační foto.
Dětský kolektiv. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Doplnila, že od určitého věku prázdninovou nudu dítěte zaměstnaných rodičů nezachrání ani prarodiče. „Od sedmi let už většinou děti u prarodičů nechtějí trávit delší dobu. Nudí se, zvláště, když babička nemá ani počítač," vysvětlovala Alice Mydlářová.

Zájem je v Ostravě i o klasické tábory, které jsou však v rámci Střediska volného času za přijatelnou cenu. „Někteří zaměstnavatelé také na tábory svým zaměstnancům přispívají," doplnila ředitelka. Je možné také požádat městský úřad o sociální příspěvek.

 

Právě se děje

Další zprávy