Poplatky u lékaře zachovány, rozhodli senátoři

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
18. 6. 2009 12:50
Senát vrací sněmovně návrh, kterým se měly rušit či omezovat poplatky. V upravené verzi.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři dnes zabili dvě mouchy jednou ranou: Dali sice zelenou novele zákona z dílny opozice, kterou se měly v Česku zrušit poplatky u lékaře, přitom placení u lékaře zanechali.

Zdravotní výbor senátu totiž vymyslel a předložil takové změny, kterými oba návrhy sjednotil a upravili k obrazu svému. Poplatky se tím zachovaly v takové podobě, v jaké byly, kromě toho senátoři nabídli pacientům bezplatné očkování proti pneumokokovi.

Dva návrhy, oba proti poplatkům

Přitom ještě před pár dny vypadalo všechno jinak.

Poslanci si odhlasovali dvě novely zákona, jednou se měly poplatky u lékaře úplně rušit, druhou se měly výrazně omezit. Měly od nich být osvobozeny děli, důchodci a sociálně slabí. Peněženku k lékaři nemuseli nosit ani dárci krve a kostní dřeně.

Pro případ, že by senátoři návrhy vetovali, si opozice dokonce zajistila potřebných 101 hlasů ve sněmovně.

Pak ale dostali normu členové senátního zdravotního výboru a vymysleli takové změny, kterými oba návrhy sjednotili a upravili k obrazu svému: Poplatky zachovali tak, jak byly, kromě toho nabídli pacientům bezplatné očkování proti pneumokokovi.

Kromě poplatků i změny v lékové politice

Do návrhu pak přidali také paragraf, který obsahoval jinak neprosaditelná protikrizová opatření. Ministerstvo zdravotnictví se totiž takzvaný protikrizový zdravotní balíček marně snažilo prosadit už několik týdnů. Vláda ho vždy z projednávání stáhla.

"Už dnes mají podle našich informací pojišťovny na svých účtech minus šest miliard korun. Pokud bychom proti krizi nic neudělali, nebude příští rok na nejnákladnější péči, například onkologii," vysvětlila krok exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. Podobně se vyjádřila i její nástupkyně Dana Jurásková.

V takové podobě nakonec návrh prošel.

Šnajdr: Je to vítězství zodpovědnosti

"Tím, že senát normu schválil, stabilizoval situaci ve zdravotnictví, dal právo rodičům na bezplatné očkování dětí proti pneumokokovi a ušetří na lécích," komentoval výsledek hlasování předseda senátu Přemysl Sobotka. Zabránilo se podle něj také ústavnímu chaosu, protože sněmovna přijala dvě novely jednoho zákona najednou.

"Pozměňovací návrh, který přijal senát, řeší tři věci najednou," řekl náměstek ministryně zdravotnictví a jeden z tvůrců pozměňovacího návrhu Marek Šnajdr.

Zvítězila podle něj zodpovědnost, protože návrh levice ze sněmovny by znamenal vydat dalších 7 miliard navíc. Okamžitě se podle něj také uspoří ve výdajích na léky, aniž by se to jakkoliv dotklo pacientů. "Protože ten návrh obsahuje i okamžité snížení cen a úhrad. Ušetří se tím 2,5 miliardy korun," řekl.

Jako třetí pozitivum uvedl očkování. "Splnili jsme naši půlroční snahu a slib, který jsme dali veřejnosti, a zavedli jsme bezplatnou moderní vakcínu proti pneumokokovi," řekl. Na očkování hrazené ze zdravotního pojištění budou mít nárok děti do jednoho roku věku.

Opozice ale situaci vidí jinak. "Měli bychom si hlídat kouřovou clonu, pod kterou se do našeho zdravotního systému chtějí dostat legislativní opatření, která ohrožují dostupnost péče. Mám na mysli například privatizace pojišťoven nebo řízenou péči," řekl socialista Pavel Lebeda.

Sněmovna musí nají 101 hlasů

Foto: Ludvík Hradilek

Nyní by se měla norma v pozměněné senátní podobě znovu dostat zpět do sněmovny. Podle Šnajdra by to mohlo být ještě před prázdninami.

Poslanci pak mají dvě možnosti. Buď návrhy Senátu přijmou, nebo budou potřebovat 101 hlasů k přijetí jednoho z původních návrhů.

"Musím se podívat, v jaké podobě to projde. Rozhodnu se podle výsledku," řekl lidovecký poslanec Ludvík Hovorka, který patří k dlouhodobým kritikům poplatků.

 

 

Právě se děje

Další zprávy