Rath plní hrozbu: odvolal ředitelku reformního ústavu

Eliška Bártová Eliška Bártová
17. 6. 2009 20:20
Rada kraje odvolala Janu Rumlovou ze dne na den
Hejtman Rath při obhlídce ústavů
Hejtman Rath při obhlídce ústavů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rada Středočeského kraje v pondělí nečekaně odvolala ředitelku ústavu sociální péče v Ledcích Janu Rumlovou.

Její zařízení přitom patřilo mezi první, které v Česku začalo s transformací. Ze 100 klientů se Rumlové podařilo 70 vrátit do běžného života. Tito lidé s postižením nyní žijí s určitou mírou dopomoci v chráněných bytech.

Ústav, který odvolaná ředitelka vedla, byl navíc ministerstvem práce a sociálních věcí zařazen do pilotního projektu rušení ústavů.

„Ředitelka byla odvolána kvůli stížnostem klientů a jejich opatrovníků," uvedla mluvčí kraje Berill Mascheková. „Písemně jich moc nebylo, ale řada se jich obracela na paní radní."

Rumlová však trvá na tom, že k ní se žádné stížnosti nedostaly. Své odvolání považuje za Rathovu snahu zastavit transformaci ústavů, kterou započal jeho předchůdce a politický rival Petr Bendl.

Ústav změny

Ústav v Ledcích patřil mezi první, kde se začali klienti učit žít normálním životem mimo zdi ústavu. U sedmdesáti klientů se to podařilo a nyní žijí v chráněných bytech.

Ředitelka zařízení Rumlová je považována za expertku v oblasti transformace ústavů. Středočeský kraj ještě pod vedením Petra Bendla (ODS) právě s tímto ústavem započal unikátní projekt postupného rušení ústavů v kraji a vracení klientů do běžného života.

Posléze si ministerstvo práce a sociálních věcí vybralo toto zařízení za vzorové, na kterém ukáže, jak lze po desetiletí zažitý systém změnit.

S ústavem v Ledcích začala spolupracovat také britská organizace J.K. Rowlingové Children's High Level Group.

"Bylo patrno, že ústav v Ledcích  se řadí v procesu modernizace mezi přední zařízení v České republice," řekl Aktuálně.cz Jan Pfeiffer, jenž pracuje pro organizaci Rowlingové. "Během práce s paní ředitelkou i jejím týmem na transformaci jsme mohli pozorovat entusiasmus, s jakým k celému zadání tým přistupoval. Paní ředitelka Rumová byla zřetelně motorem, inspirátorem pro svůj tým, pro celý proces."

Odvolaná ředitelka Rumlová bude paradoxně za týden reprezentovat Českou republiku na mezinárodní konferenci o transformaci pod patronací EU. 

Zpátky do ústavů

Odvolaná ředitelka Jana Rumlová
Odvolaná ředitelka Jana Rumlová | Foto: Ludvík Hradilek

Po nástupu Davida Ratha (ČSSD) na post krajského hejtmana ale začal unikátní projekt rušení ústavů nabírat jiný směr.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz totiž Rath uvedl, že Bendlův projekt rušení ústavů zastavil s tím, že místo začleňování lidí s postižením do života chce stavět nové budovy v areálech ústavů.

Hejtman v této souvislosti ústavy navštívil, jako první si vybral právě ústav v Ledcích. Při návštěvě část budovy, která se uvolnila po klientech, již odešli do chráněného bydlení, dal k dispozici řediteli sousedního dětského domova.

Už tehdy Rath vyslovil pochybnosti o chráněném bydlení, do kterého Rumlová klienty stěhovala. „Zatím neumím říci, zda zrušíme některá chráněná bydlení," uvedl po návštěvě ústavu. „Situaci mapujeme. Musíme zajistit péči pro desítky tisíc seniorů a balík peněz je jen jeden. Když peníze dáme na chráněné bydlení, začnou nám scházet na péči o seniory. Musíme vážit priority."

Stížnosti

Toto pondělí pak krajská rada rozhodla o odvolání ředitelky tohoto ústavu. Podle vyjádření tiskové mluvčí kraje tento krok nesouvisí s chráněným bydlením.

Zároveň však rada avizovala, že chce, aby se klienti přestěhovali do ústavu ve Vraném na Kladensku. Následně má kraj v plánu investovat do opravy jedné z budov ústavu, aby se do něj klienti mohli vrátit.

Podle mluvčí Maschekové byly důvodem k odvolání Rumlové stížnosti zaměstnanců i klientů. Čeho se týkaly či jaký byl jejich počet, však neupřesnila.

Radním se údajně také nelíbilo, že Rumlová prý zaměstnala v ústavu své příbuzné.

 

Právě se děje

Další zprávy