Pojišťovny bohatnou, Jurásková vidí katastrofu

Petr Holub
16. 6. 2009 13:15
Pojišťovny mají nyní na účtech nejvyšší přebytky v historii
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková trvá na tom, že stát musí lékařům přidat peníze, jinak budou muset omezit péči.

Ministryně upozorňuje, že pojišťovny letos vyberou o 11-13 miliard méně oproti pojistným plánům. Ztráty jsou podle ní natolik závažné, že se mohou dotknout pacientů: "Mohlo by jít o oblasti individuálně nasmlouvané péče, to je režim, ve kterém se teď léčí hlavně onkologičtí a kardiologičtí pacienti," řekla Jurásková.

Proto žádá zvýšení dotací zdravotníkům v příštím roce nejméně o osm miliard. Sociální demokraté přitom chtějí ještě o dvě miliardy navíc.

Podle zjištění Aktuálně.cz ovšem zdravotní pojišťovny peníze nepotřebují. Mají na účtech nejvyšší přebytky v historii.

Ztráta přebytku

Koncem března měly zdravotní pojišťovny na účtech 41,3 miliardy, tedy o 3,7 miliardy korun víc, než koncem minulého roku.

V dalších čtvrtletích už na tom nebudou tak dobře, protože budou za péči platit vyšší, "letošní" ceny. Dá se tedy předpokládat, že se přebytek z prvního čtvrtletí rozpustí a za celý rok 2009 pojišťovny skončí s vyrovnanou bilancí.

Data pojišťoven potvrzují ministerský odhad, že se očekávané příjmy propadnou až o 12 miliard korun.

Loni však pojišťovny hospodařily právě s dvanáctimiliardovým přebytkem. O ten při propadu pojistného přijdou.

40 miliard u ledu

I když stát zdravotníkům nepřidá, ani neomezí provozní a preventivní výdaje pojišťoven, zůstane koncem roku na jejich účtech čtyřicetimiliardový přebytek.

To bude dostatečný polštář, i když příjmy pojišťoven zůstanou napřesrok na loňské, nebo letošní úrovni.

Nikdo na ministerstvu zdravotnictví přitom neplánuje zvyšovat výdaje.

Na platy zdravotníků se v druhém pololetí 2009 přidá miliarda korun, a v příštím roce pojišťovny nezvýší ani o korunu úhrady nemocnicím ani ambulancím. Nařídit jim to může ministerstvo zdravotnictví, které ovládá tři státní pojišťovny se čtyřmi pětinami všech pojištěnců.

„Ve zdravotnictví se žádná finanční krize nekoná, pojišťovny mají tolik peněz, kolik ještě nikdy v historii," shrnuje stav zdravotnických financí expert Petr Fiala.

Zvyšovat přebytky na účtech pojišťoven může mít podle něho jediné logické vysvětlení: „Po podzimních volbách by se mohly pojišťovny privatizovat, pak by se každá koruna jistě hodila," míní Fiala.

Čím hrozí zrušení poplatků

Jurásková varuje i před další ranou pro zdravotníky. Sociální demokracie se totiž stále snaží zrušit poplatky a podle ministryně tím systém přijde o 7 až 10 miliard.

Polovina této částky jsou však peníze, které zůstávají v rozpočtech ambulantních lékařů.

Pojišťovny by po zrušení poplatků přišly o necelých pět miliard, které dnes uspoří především na laciných lécích. Ty si dnes kupují zpravidla sami pacienti. 

 

Právě se děje

Další zprávy