Neumannové přišlo 42 miliónů. Zřejmě padnou na dluhy

Martina Machová Martina Machová
15. 6. 2009 15:25
Peníze poslala mezinárodní lyžařská federace FIS. Jaký bude konečný účet libereckého šampionátu, je zatím tajeno
Kateřina Neumannová s libereckým primátorem Jiřím Kittnerem po ukončení mistrovství
Kateřina Neumannová s libereckým primátorem Jiřím Kittnerem po ukončení mistrovství | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Organizátoři světového mistrovství v klasickém lyžování v Liberci obdrželi poslední slíbenou platbu od Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v plné výši. Jedná se o 2,35 milionu švýcarských franků, tedy přibližně 42 milionů korun.

Aktuálně.cz o tom informovala šéfka organizátorů Kateřina Neumannová.

"Poslední platba od FIS již byla zaslána na účet organizačního výboru. K jejímu krácení z důvodu nesplnění čehokoli z naší strany nedošlo," oznámila bývalá lyžařka - olympijská vítězka z Turína.

Na dluhy

Organizátoři šampionátu totiž dluží několik desítek milionů korun společnostem, jejichž služby během závodů využívali. Právě na tyto závazky by finální platba od FIS měla jít.

Mezi věřiteli šampionátu je například Dopravní podnik města Liberce, bezpečnostní agentura Abas či Technická univerzita v Liberci. Ta již v minulých dnech podala na organizační výbor pro nesplacený dluh ve výši 8,75 milionu korun žalobu.

Vedle univerzity žaluje tým Neumannové o 60 tisíc také podnikatelka z Liberecka a o půl milionu Český hydrometeorologický ústav.

Výdaje z veřejných zdrojů
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Výdaje z veřejných zdrojů

  • Státní rozpočet

- 1,67 miliardy

  • Liberecký kraj

- 165 milionů

  • Město Liberec

- 389 milionů

Tajnosti nad účtem

Jak dopadlo mistrovství po ekonomické stránce a kdy organizátoři zveřejní konečný hospodářský výsledek, Kateřina Neumannová stále nechce říci.

"Veškeré další kroky budou probírány na výkonném výboru OC FIS, který bude svolán v krátké době," uvedla pouze.

Mezi lidmi, kteří se kolem mistrovství pohybovali, se poslední měsíc hovoří o ztrátě až sta milionů korun. Zaplatit by ji museli napůl město Liberec a Český lyžařský svaz.

Vládo, zaplať to

Organizátoři už dokonce oslovili v souvislosti se splacením dluhu i současnou vládu Jana Fischera.

"O ničem se zatím nerozhodlo," uvedl dnes ministerský náměstek Jan Kocourek, který má za úřad nad mistrovstvím dohled. Kdy bude jednání o případné další finanční podpoře vlády, nechce odhadovat.

Pokud by vláda skutečně dluh pomohla organizátorům zaplatit, založila by přímo tým Neumannové již potřetí.

Poprvé dostali pořadatelé šampionátu navíc 70 milionů na uspořádání generálky světového šampionátu - Světový pohár, který proběhl v únoru 2008. Klíčový závod se prodražil pro nedostatek sněhu. Ten se musel nakonec dovážet na korbách nákladních aut ze hřebenů Jizerských hor.

Krátce před startem mistrovství v prosinci 2008 organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou získali dalších 189 milionů.

Dalšími 15 miliony navíc přispěl ještě v průběhu šampionátu Liberecký kraj.

Temelín českého sportu

Rozpočet samotné organizační části akce měl původně činit zhruba půl miliardy korun. 200 milionů korun poslala do Liberce Mezinárodní lyžařská federace, zbylé prostředky si pak měli organizátoři získat vlastním marketingem a prodejem lístků.

Celkově pak stálo mistrovství v Liberci veřejné rozpočty přibližně dvě miliardy korun. Ty šly zejména do městské infrastruktury a opravy vysokoškolských kolejí.

V současnosti se regulérností zadávání zakázek ze strany Liberce a univerzity zabývá policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy