Stát řeší pandemii. Nakoupí vakcíny za 138 milionů

Simona Holecová
15. 6. 2009 12:44
Ministryně zdravotnictví navrhla, aby stát měl vakcíny pro 25 procent populace
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera upravuje plány, podle nichž se Česko chystá na možné propuknutí pandemie prasečí chřipky (A)H1N1 v republice.

Světová zdravotnická organizace minulý týden - po strmém nárůstu tohoto onemocnění v Asii a Austrálii - už vyhlásila, že nemoc je pandemií. "Poté, co byl vyhlášen tento nejhorší, pandemický stav, jsem navrhla zvýšit o pět procent množství vakcín," uvedla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Pandemický plán dosud počítal s tím, že v Česku bude připravena zásoba vakcín proti chřipce pro dvacet procent nejohroženější populace. Nyní, pokud vláda plán schválí, by zásoba vystoupala na 25 procent, což znamená nákup dalšího půl milionu dávek léků.

"Na stejném postupu se dohodli ministři celé evropské sedmadvacítky," uvedla Jurásková.

Nyní má stát zajištěny léky pro 20 procent populace, jde o lék Tamiflu. Pro dalších pět procent populace chce nakoupit antivirotikum Relenza. Nákup přijde do konce roku na 138 milionů korun, příští rok 236 milionů korun.

"Jedná se cenu o půl milionu dávek Relenzy a blokovací kapacity vakcíny," uvedla Jurásková. Dodala, že další peníze bude vyžadovat případný nákup vakcín.

 

Právě se děje

Další zprávy