Dráhy dnes mění jízdní řád. Slevy přijdou za týden

ČTK ČTK
14. 6. 2009 8:36
Pendolino bude jezdit až do Třince
Foto: Aktuálně.cz

Praha - České dráhy dnes mění jízdní řád. Někde spoje přibudou, jinde je dopravce naopak kvůli malé vytíženosti zruší. U některých vlaků se mění odjezdy.

Po dnešku také začne jezdit nový spoj na sever Moravy a do Slezska; páteční posilové pendolino z Prahy pojede pod názvem Sprinter bez zastávek až do Ostravy a dále nově až do Třince, dosud jezdí nejdál do Bohumína.

Zřejmě o největší počet spojů přijde Vysočina, kraj nechce hradit málo vytížené, a tím ztrátové spoje. Zrušeno nebo omezeno bez náhrady bude na 30 vlaků. Podle kraje mohou cestující v těchto případech většinou využít jiný spoj, a to s odstupem v řádu desítek minut. Nejvíc změn v kraji se bude týkat trati z Havlíčkova Brodu přes Jihlavu na hranice regionu.

Méně vlaků z Liberce do Neměcka

Rozsah dopravy se sníží také mezi Libercem a německou Žitavou. Zhruba čtvrtina z 12 párů vlaků za den bude nově končit nebo začínat v Hrádku nad Nisou, důvodem omezení je nezájem německé strany. Mezi Lovosicemi a horním nádražím v Litoměřicích nepojedou o víkendu dva podvečerní spoje, ranní a odpolední pár vlaků zmizí z jízdního řádu na trati Kadaň předměstí - Radonice u Kadaně.

Na nové spoje se naopak mohou cestující těšit na Jindřichohradecku, dva nové večerní vlaky dráhy vypraví v úseku Popelín - Jindřichův Hradec. Cestu do práce usnadní lidem nová zastávka Trutnov-Volanov poblíž místní průmyslové zóny, některé osobní vlaky v ní budou zastavovat v pracovních dnech.

Jaké vlaky pojedou dřív?

Se změnou odjezdu musejí cestující počítat třeba u rychlíků z Prahy hlavního nádraží do Českých Budějovic; soupravy kvůli stavbě třetího železničního koridoru mezi Berounem a Rokycany pojedou o pět minut dříve. Kvůli návaznosti na rychlíky z Otrokovic do Prahy vyjedou s předstihem proti dřívějšku i některé vlaky mezi Vizovicemi a Otrokovicemi.

Práce na třetím železničním koridoru ovlivní také spojení metropole s Berounem. O pět minut dříve vyjede velká většina osobních vlaků z Prahy do Berouna, některé budou prodlouženy z Řevnic až na Karlštejn. Všechny osobní vlaky z Berouna, Řevnic a Radotína do Prahy pak pojedou o pět minut později.

Dříve se na trať vydají i některé spoje z metropole přes Zličín do Hostivice a kvůli návaznosti na městskou hromadnou dopravu i polovina vlaků na trati Cheb - Luby u Chebu.

Slevy pro mladé letos nebudou

Na trati z Kladna do Prahy ode dneška končí vlaky kvůli úpravám Prašného mostu v provizorní zastávce Gymnasijní poblíž stanice metra Dejvická. Už od poloviny května přitom byla jejich cílem jen železniční stanice Praha-Dejvice, zbytek trasy na Masarykovo nádraží blokuje výstavba tunelu Blanka na vnitřním městském okruhu.

Týden po dnešních změnách jízdního řádu dráhy upraví také jízdné. Od 21. června do 22. září se cena vnitrostátních jízdenek mezi konkrétními stanicemi sníží na loňskou cenu, která byla o dvě koruny nižší. Víkendová skupinová jízdenka SONE+ bude platit i ve všední den a síťová krajská jízdenka RegioNet zlevní ze 150 korun na 99 korun. Tradičních prázdninových slev se ovšem letos nedočkají mladí lidé do 26 let.

 

Právě se děje

Další zprávy