Před kárné senáty jdou další soudci

Tomáš Fránek
30. 1. 2006 0:00
Brno - Soudci se budou před kárnými senáty zpovídat z toho, zda porušili své povinnosti.  

Přes senátem Vrchního soudu v Olomouci tak už tento týden například stane soudkyně Okresního soudu v Karviné Dagmar Málková. Ta v roce 2004 po vyhlášení rozsudku předala žalované ženě, předvedené eskortou z věznice, svou osobní brož.

Tu si odepnula ze svého oděvu. "Zpochybnila nestrannost soudu, a tato skutečnost vedla k jejímu vyloučení z projednávané věci," je uvedeno v kárné žalobě s tím, že zatím není navrhována výše trestu.

Zbytečné průtahy řízení

Budova Vrchního soudu v Olomouci.
Budova Vrchního soudu v Olomouci. | Foto: Archiv soudu

Vrchní soud v Olomouci bude také znovu posuzovat případ soudce Antonína Wernera z prostějovského okresního soudu. Tomu už v roce 2003 snížil kárný senát plat o deset procent na dobu tří měsíců za to, že byly zjištěny průtahy v jednom z případů, které posuzoval.

Werner nyní požaduje obnovení řízení s tím, že bylo dodatečně zjištěno, že obžalovaný z posuzovaného spisu tři měsíce poté, co soudce do spisu zasáhl, zemřel. Podle Wernera tak nedošlo k žádnému krácení práva obžalovaného s tím, že stejně přicházelo pouze rozhodnutí o zastavení trestního stíhání. Werner proto požaduje, aby soud upustil od potrestání.

Werner navíc tvrdí, že mu trest z roku 2003 výrazně přitížil i při druhém kárném řízení loni v listopadu.  To byl soudce potrestán za to, že ve dvou případech včas nerozhodl o prodloužení vazby. V jednom případě šlo o nebezpečného recidivistu. Vrchní soud uložil soudci nejvyšší možný finanční postih, na půl roku mu o čtvrtinu snížil plat.

Průměrný soudce

Nejvážnější potrestání hrozí teplickému soudci Jindřichu Pojkarovi. Kvůli průtahům v trestních kauzách navrhuje ministerstvo spravedlnosti odvolat ho z funkce soudce. Ministerští kontroloři totiž zjistili průtahy u 16 trestních případů, které měl Pojkar na starosti. V důsledku nečinnosti bylo v těchto věcech promlčeno trestní stíhání, ministerstvo ale zatím neupřesnilo, o které jde kauzy.

Pojkar stane před kárným senátem pražského Vrchního soudu už podruhé. První kárná žaloba ministerstva spravedlnosti se týkala chyb Pojkara při řešení případu nebezpečného mezinárodního gangu kuplířů. Podle ministerstva se vinou soudce dostali z vazby na svobodu členové gangu, který měl v Česku organizovat prostituci.

Policie gang kuplířů kolem Chorvata Seada Čehajiče a Ukrajince Sergeje Onyskiva zadržela před rokem při zátahu na nevěstince v Dubí na Teplicku. Akce tehdy skončila obviněním z kuplířství pro 14 lidí z Česka, Ukrajiny, Běloruska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny. Před soudem jich stanulo třináct.

Skupina podle obžaloby vytvořila systém transportu dívek z Běloruska do Česka. V Dubí byly donuceny k prostituci. Ve vazbě skončilo osm mužů a žena, ty musel krajský soud kvůli pochybení soudu v Teplicích pustit na svobodu.

Ministerstvo pro Pojkara navrhovalo pětadvacetiprocentní snížení platu na dobu půl roku, kárný senát jej ale loni v listopadu potrestal mírněji - důtkou. Ministerstvo i soudce, podle kterého neudělal chybu on, ale pracovníci trestní kanceláře soudu, se odvolali. Definitivně tak musí rozhodnout Nejvyšší soud.

Předsedkyně Okresního soudu v Teplicích přitom Pojkara loni označila za průměrného soudce. "Jestliže je ale někdo průměrným soudcem v rámci severočeského kraje, tak jinde by byl soudcem excelentním," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy