Papež přiletí do Česka koncem září, potvrdil Vatikán

Michal Žák Michal Žák
30. 5. 2009 13:51
Zavítá do Prahy, Brna a Staré Boleslavi
Foto: Reuters

Praha - Hlava římskokatolické církve - papež Benedikt XVI. - navštíví od 26. do 28. září Českou republiku. Vatikán přesný termín oznámil poté, co s papežem hovořil prezident Václav Klaus

"Během třídenní návštěvy zavítá do Prahy, Brna a Staré Boleslavi," sdělil Aktuálně.cz Klausův mluvčí Radim Ochvat.

O zářijovém termínu se hovořilo již několik měsíců, začátkem ledna ho v rozhovoru pro Aktuálně.cz zmínil kardinál Miloslav Vlk. Návštěva Česka bude letošní třetí zahraniční cestou dvaaosmdesátiletého papeže a celkově třináctou apoštolskou cestou Benedikta XVI.

V polistopadové historii to bude počtvrté, co hlava církve poctí české křesťany. Benediktův předchůdce Jan Pavel II. zavítal do Československa pár měsíců po sametové revoluci - na jaře 1990. Poté ještě přiletěl v letech 1995 a 1997.

Němce Josefa Ratzingera zvolilo konkláve papežem 19. dubna 2005. Jako v pořadí 265. hlava římskokatolické církve přijal jméno Benedikt XVI.

Během té doby musel čelit ostré kritice. Hned po svém zvolení byl jako "papež kontinuity". Patřil totiž ve Vatikánu k nejbližším důvěrníkům Jana Pavla II.

Od roku 1981 stál v čele vlivné Kongregace pro nauku víry, takže byl v katolické hierarchii de facto mužem číslo dvě hned za Janem Pavlem II.

 

Právě se děje

Další zprávy