Stát vyčte z internetu, které léky dělají lidem zle

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
1. 6. 2009 11:20
Informace o nežádoucích účincích léků budou lidé moci vkládat do svých účtů na internetu
Státní ústav pro kontrolu léčiv chce zřídit pacientské účty na internetu.
Státní ústav pro kontrolu léčiv chce zřídit pacientské účty na internetu. | Foto: Jaroslav Jiřička

Praha - Bude to jako v elektronickém bankovnictví: Stačí jeden klik a pacient se rázem ocitne na stránce svého účtu.

Bude si moct zkontrolovat, kolik spotřeboval léků a jestli už nepřekročil limit. Zjistí, kdy ho čeká další preventivní prohlídka či očkování.

A hlavně: Pokud mu některý lék nezabere, nebo mu způsobí problémy, bude to moct do své elektronické karty zaznamenat.

Všechna data na internetu

Takový projekt nyní chystá Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Už v lednu tohoto roku založil takzvané centrální uložiště dat, ve kterém se mají shromažďovat veškeré údaje o využívaných lécích. V provozu je systém oficiálně jeden měsíc.

Do systému už se nyní ukládají údaje o každé pilulce, kterou si pacient vyzvedl v lékárně. Státní ústav pro kontrolu léčiv tak chce zabránit plýtvání léků. Podle ředitele ústavu Martina Beneše se totiž až čtvrtina léků nespotřebuje a vyhodí. Čtyřicet procent pak lidé užívají jinak, než původně určil lékař.

Do budoucna by mělo uložiště sloužit také dalšímu účelu - vzniknou takzvané pacientské účty. K nahlédnutí tady bude to, jestli měl pacient při užívání některého léku potíže. Poznámky bude moct vkládat nejen lékař, ale i sám pacient.

Aktivní pacient

"Chceme, aby se zvýšila aktivita pacientů a ve větší míře se hlásily například nežádoucí účinky léčivých přípravků či další problémy s nimi," řekl Martin Beneš, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který chce elektronické karty zakládat.

Pomůže to podle něj dokonce dvakrát. Nejprve lékařům, kteří v elektronické kartě svého pacienta poznámky uvidí a podle toho přizpůsobí léčbu. Později také právě ústavu.

Pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv totiž mají mimo jiné za úkol každých pět let přezkoumat účinky každého léku a zhodnotit jeho efektivitu. Na základě toho pak rozhodnou, jestli smí lék na českém trhu pokračovat, nebo ne.

"Dnes se ale k informacím o účincích dostáváme jen velmi těžko. Nevíme, jak je v Česku ten který lék užíván. To chceme změnit," plánuje Beneš. První pacientské účty by proto podle něj měly vzniknout v co nejbližší době.

Pět milionů Švédů na internetu

Vzorem pro Česko by se v tomto projektu měli stát Švédové, kteří už podle Beneše své elektronické karty mají.

Foto: Ondřej Besperát

"Slaví to tam obrovský úspěch. Každý měsíc chodí na svůj internetový lékový záznam zhruba pět milionů Švédů. To je polovina populace," upozornil Beneš.

Sběr dat o lécích přes internet už podle něj zahájilo také Dánsko.

Státní ústav pro kontrolu léčiv v loňském roce přijal celkem 1 477 hlášení o podezření na nežádoucí účinky některého z léčiv. Téměř polovina se týkala nežádoucích účinků po očkování, nejčastěji se komplikace objevovaly po podání určité vakcíny proti tuberkulóze.

Podle Beneše se přesto v České republice stále rizikové vlastnosti některých přípravků podceňují.

 

Právě se děje

Další zprávy