Policie obvinila kvůli vajíčkové smršti muže z Brněnska

Markéta Chaloupská
28. 5. 2009 12:15
Prozatím policie pozatýkala šestnáct lidí
Mítink ČSSD na pražském Andělu...
Mítink ČSSD na pražském Andělu... | Foto: Jan Langer

Praha - Za spršku vajec na včerejším mítinku ČSSD na pražském Andělu, kterými byl několikrát zasažen i předseda strany Jiří Paroubek, padají první obvinění.

Pražští policisté zahájili trestní stíhaní čtyřiatřicetiletého muže z Brněnska.

"Byl obviněn ze spáchání trestného činu útok na veřejného činitele a po výslechu byl propuštěn. Nyní je stíhán na svobodě, hrozí mu až tři roky za mřížemi," upřesnila pražská policejní mluvčí Eva Miklíková.

Celkově včera policisté pozatýkali šestnáct lidí, a to kvůli podezření z porušení shromažďovacího práva a veřejného pořádku. Bude proti nim zahájeno správní řízení.

"Po podání vysvětlení byly všechny propuštěny na svobodu," uvedla Miklíková.

Počet obviněných lidí přitom nemusí být konečný. Včerejčí situaci na pražském Andělu, kde se mítink konal, totiž policie monitorovala pomocí kamer. Teď materiály vyhodnocují detektivové a odborníci na extremismus.

"Probíhají konzultace se státním zastupitelstvím, zda se v některých případech nemohlo jednat o trestný čin. V případě, že budou po vyhodnocení těchto materiálů zjištěna další případná protiprávní jednání ze strany konkrétních osob, bude policie postupovat v souladu se zákonem," řekla Miklíková.

Vlastní kamerový záznam mají i sociální demokraté. Ti škodu vyčíslili na půl milionu korun, vajíčka podle nich poškodila například zvukovou aparaturu nebo obrazovky.

Organizovaná akce?

Zatím není vůbec jasné, kdo (a zda vůbec někdo) za vajíčkovými útoky stojí.

Po prvních hodech na Paroubka v půlce května vznikla na síti Facebook iniciativa, k níž se připojovali lidé, kteří by si na šéfa sociálních demokratů vejce rádi hodili.

K té se během pár dní připojilo na dvaapadesát tisíc lidí. Nyní zakladatelé tvrdí, že to, co se odehrálo ve středu na Andělu, už bylo příliš.

Je to nacistické, říká ministr

Na vajíčkový útok zareagoval nový ministr vnitra Martin Pecina. Útoky na Jiřího Paroubka a spol. označil za principiálně nacistické.

Ministr proto plánuje konkrétní kroky, aby se těmto incidentům zabránilo. Především chce na mítinky politických stran posílat policii, aby lídry ochránila.

Jak konkrétně bude policie postupovat, ale "strážci pořádku" říci nechtějí.

"Konkrétní opatření budou připravovat dle aktuálních informací a vývoje situace na místech konáni akcí, " řekl mluvčí policistů David Kubalák.

 

 

Právě se děje

Další zprávy