Uvolnění nájmů se protáhne do roku 2012. Klaus podepsal

Domácí Domácí
25. 5. 2009 17:20
Regulované nájemné se tak v příštím roce zvýší zhruba pouze o třetinu ceny, s níž původní plán deregulace počítal.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus nevyslyšel veřejnou výzvu majitelů domů a podepsal novelu zákona, která zpomaluje deregulaci nájemného ve vybraných městech.

Regulované nájemné se tak v příštím roce zvýší zhruba pouze o třetinu ceny, s níž původní plán deregulace počítal. Deregulace tak potrvá až do roku 2012.

Míru, o kterou nájemné každý rok stoupne, bude vždy předem určovat ministerstvo pro místní rozvoj. Prozatím se počítá s tím, že nejvíce by se zdražilo v roce 2010, nejméně pak v roce 2012

Podle současných odhadů by měl nájem v roce 2010 stoupnout o 26 procent, o 8,1 procenta v roce 2011 a o 8,6 procenta v roce 2012. Poté by deregulace úplně skončila.

Opatření se týká pouze vybraných míst, kde je nájem za metr čtvereční plochy bytu vyšší než 40 korun. Mělo by jít o hlavní město Prahu, téměř všechna krajská a statutární města a velká města ve Středočeském kraji.

Novelu se pokusili ještě zvrátit majitelé domů. Jejich sdružení se obrátilo na prezidenta v otevřeném dopise a vyzvalo jej, aby novelu nepodepisoval.

 

Právě se děje

Další zprávy