Bouře ochromila vlaky. Lokomotivy narážely do stromů

Domácí Domácí
22. 5. 2009 23:36
Popadané stromy a silný vítr ochromily dopravu. V Jizerských horách se pod tratí sesula opěrná zeď
Vlaky zastavily ve směru z Prahy na Plzeň. Mezi Radotínem a Dobřichovicemi vichr zlomil strom, který přetrhal troleje. Poté do něj narazil rychlík a lokomotiva začala hořet
Vlaky zastavily ve směru z Prahy na Plzeň. Mezi Radotínem a Dobřichovicemi vichr zlomil strom, který přetrhal troleje. Poté do něj narazil rychlík a lokomotiva začala hořet | Foto: Petr Kubín

Praha - Bouře, která se v pátek odpoledne a večer přehnala Českem, ochromila na mnoha místech republiky dopravu. Železnice hlásila problémy na několika klíčových uzlech, ale také na vedlejších tratích.

U Josefova Dolu v Jizerských horách se sesula opěrná zeď pod tratí. Čtyři vlaky narazily do stromu, nehody se obešly bez zranění.

Situace na železnici se po odpolední vichřici zklidnila až pozdě večer. Kolem 22:00 byly uzavřeny ještě tři tratě. Odpoledne a večer, bezprostředně po vichřici, jich bylo chvílemi až pětinásobně více. Informoval o tom mluvčí Českých drah Ondřej Kubala. 

Po desáté večer byly neprůjezdné ještě tratě na severní Moravě a na Královéhradecku. Vlaky nejezdily mezi Havířovem a Albrechticemi u Českého Těšína a na tratích Bohumín-Český Těšín-Čadca a Mostek-Bílá Třemošná na trati Stará Paka-Jaroměř.

Trať Havířov-Albrechtice u Českého Těšína a Mostek-Bílá Třemošná, kde po nárazu do stromu vykolejil motorový vlak, by podle Kubaly mohly být průjezdné nejdříve v sobotu ráno, možná až dopoledne.

Na trati Bohumín-Český Těšín-Čadca je doprava zcela přerušena v úseku Louky nad Olší-Český Těšín a i tam se obnovení provozu očekává nejdříve v sobotu ráno. V úseku mezi Českým Těšínem a Mosty u Jablunkova mohou jezdit jen dieselové lokomotivy.

Kubala dále informoval, že kvůli potížím v oblasti Českého Těšína mine většina vlaků jedoucích z Prahy na Slovensko v noci Ostravu a pojedou přes Vsetín, Valašské Meziříčí a Púchov. Do Ostravy zajišťují České dráhy náhradní spojení.

Mluvčí uvedl, že České dráhy zajistily pro 17 zahraničních turistů autobus v úseku mezi Plzní a německým Mnichovem. Byli to cestující, kteří se potřebovali dostat do Mnichova, odkud v sobotu ráno letí do USA.

Hořela lokomotiva a sesula se trať

"Po nárazu začala hořet lokomotiva," řekl Aktuálně.cz Pavel Halla ze Správy železniční dopravní cesty. Plameny likvidovaly tři jednotky hasičů. "Požár lokomotivy už je uhašen," popsal zásah mluvčí středočeských hasičů Ladislav Křivan. "Naše práce tam už skončila, teď už vše řeší České dráhy," dodal.

Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet
Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet | Foto: Petr Kubín

Provoz na této trati byl omezen až do večrních hodin. "Musíme nejprve odstranit lokomotivu, pak zjistíme rozsah škod," vysvětlil.

Vážné poškození trati způsobily přívaly vody v Jizerských horách, kde se na trati z Jablonce nad Nisou na Smržovku sesula opěrná zeď pod tratí.

"Zajišťujeme dopravu autobusu, není vůbec jasné, kdy bude možné dopravu na trati obnovit," uvedl mluvčí drah Kubala. Autobusů místo vlaku museli lidé využít také v okolí Bakova nad Jizerou.

"Na trati z Mladé Boleslavi do Bakova nad Jizerou a dál do Bělé se už ale podařilo provoz obnovit," řekl odpoledne Kubala. Také na trati z Nymburka na Jičín už vlaky znovu jezdí.

Ve východních Čechách narazil osobní vlak do stromu mezi Starou Pakou a Jaroměří, souprava se 16 cestujícími vykolejila, nikomu se ale nic nestalo. Doprava byla přerušena a nahradily ji autobusy. Do větví spadlého stromu narazil vlak také mezi Plzní a Chebem.

Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet
Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet | Foto: Petr Kubín

Přerušení provozu hlásí České dráhy i z tratí Chlumec nad Cidlinou - Trutnov.

Jsou také zranění a domácnosti bez produ

Záchranáři evidují zraněné. "Po čtrnácté hodině byla záchranná služba volána do Mladé Boleslavi, kde byly dvě mladé dívky poraněny uvolněnými slunečníky ze zahrádky restaurace. Slunečníky odfoukl poryv větru a jedna z dívek tak utrpěla pohmoždění dolní končetiny. Druhou ženu slunečník uhodil do hlavy a to jí způsobilo otřes mozku," uvedla mluví středočeské záchranky Tereza Janečková.

Obě dívky sanita odvezla na úrazovou ambulanci v Mladé Boleslavi.

V Moravskoslezském kraji způsobily bouřky výpadky elektrické energie u stovek domácností. Největší poruchy zaznamenali energetici na Opavsku a Bruntálsku. Agentuře ČTK to řekla regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Podle dispečerů z Centra tísňového volání vyjížděli hasiči kvůli krupobití nejčastěji ke spadlým větvím.

Meteorologové před bouřkami varovali

Republiku už v noci na pátek zasáhly bouřky doprovázené vydatným deštěm. Další intenzivní srážky nad Česko dorazily kolem poledne.

Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet
Rychlík z Prahy do Českých Budějovic narazil u Radotína do spadlého stromu a lokomotiva začala hořet | Foto: Petr Kubín

"Bouřkový pás postupuje od severozápadu přes Česko dále na východ. Bouřky jsou doprovázeny intenzivním deštěm se srážkovými úhrny během několika minut na 25 mm, zesílením větru o rychlosti 80 km/h a krupobitím, které bylo nejintenzivnější zaznamenáno na Ústecku," sdělila Aktuálně.cz meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

"Bouřkový pás se přesouval přes střední Čechy a Liberecko dále na východ. Právě v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji očekáváme v odpoledních a večerních hodinách bouřky nejintenzivnější. Místy mohou srážkové úhrny dosáhnout přes 40 mm a může tak dojít ke krátkodobému rozvodnění menších toků," dodala.

 

Právě se děje

Další zprávy