Muž ODS napsal knihu o oteplování, opak té Klausovy

Pavel Baroch
19. 5. 2009 17:35
Publikace senátora a ekologa Bedřicha Moldana dostala název Podmaněná planeta
Mezinárodně uznávaný ekologický expert Bedřich Moldan
Mezinárodně uznávaný ekologický expert Bedřich Moldan | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V prosinci 1952 za "velkého londýnského smogu" zemřely kvůli špinavému ovzduší tisíce lidí. Na konci 70. let začaly kvůli kyselým dešťům masově umírat evropské lesy. V roce 1985 vědci objevili ozonovou díru nad Antarktidou. A teď je tu hrozba globálního oteplování.

Ačkoli jde o různé události, podle senátora ODS a ředitele Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí Bedřicha Moldana jsou si všechny jevy v mnohém podobné.

Například v tom, že ve všech případech někteří politici zpochybňovali, respektive zpochybňují vědecké poznatky. Anebo v tom, jak ekonomové upozorňují, že ochranná opatření by stejně byla moc nákladná.

"Můžeme pozorovat mnoho znaků podobných minulým krizím: první stránky novin, nedůvěra k vědcům, obavy z finanční náročnosti zmírňujících opatření," napsal Moldan ve své nové knize Podmaněná planeta, která právě vychází.

Podmaněná versus Modrá planeta

Název jakoby připomínal jinou knížku - Modrá, nikoli zelená planeta, kterou napsal prezident Václav Klaus, zakladatel ODS.

Foto: Aktuálně.cz

Podobným názvem ovšem podobnost obou publikací končí. Klaus hrozbu klimatické změny zlehčuje, píše, že se vlastně není čeho bát. Moldan upozorňuje, že jde o reálnou hrozbu.

"Změna klimatu znamená poprvé v historii globální krizi s potenciálně mimořádně závažnými následky," píše Bedřich Moldan, který je zároveň ředitelem Centra Univerzity Karlovy pro otázky životního prostředí.

Zatímco Klaus o první mezinárodní dohodě o omezování skleníkových plynů z Kjóta v roce 1997 píše jako o "evidentně fatálním omylu", Moldan hovoří o "potřebném prvním kroku".

Za nižší emise, proti tání ledovců

"Kjótský protokol se však ukázal jako ještě méně účinný, než se předpokládalo při jeho podpisu. Celý svět si uvědomuje potřebu dohodnout se na "postkjótském" režimu, který by zajistil radikální snížení emisí skleníkových plynů," připomíná v knize Moldan.

Foto: Aktuálně.cz

Jako jeden z nejvážnějších dopadů globální klimatické změny pokládá Moldan tání pevninských ledovců v Andách a Himálaji. "Miliarda lidí může být bez vody," řekl Aktuálně.cz Moldan.

Moldanova kniha Podmaněná planeta se od Klausovy publikace Modrá, nikoli zelená planeta liší i svou propracovaností.

Zatímco Klaus napsal útlou knížečku, v níž vyjadřuje především své názory a odvolává se na tvrzení jemu blízkých ekonomů, politiků a dalších osob, Moldan na zhruba 400 stránkách využívá stovek grafů, schémat, tabulek a dalších "tvrdých" dat o tom, jak lidstvo ovlivňuje Zemi.

Přeplněná planeta

Moldan se věnuje energetice, fungováním atmosféry, příčinami globálního oteplování, znečištěným ovzduším, ekologicky příznivým technologiím, odpady a recyklaci, ale i pěstováním potravin či kvalitou lidského života.

"Před dvěma sty lety žilo na Zemi přibližně 800 milionů lidí, dnes je nás 6,7 miliardy. Žijeme na planetě, kterou si lidé podmanili," připomíná v knize Moldan, který se v knize zabývá například tím, jak na současnou ekologickou situaci reagují jednotlivci, veřejná správa či vedení podniků.

"Záleží jen na nás, zda se dokážeme chovat a jednat jako páni a správci zodpovědní a dobří," upozorňuje Moldan.

 

Právě se děje

Další zprávy