Rath: Místo neziskovky založíme příspěvkovou organizaci

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
18. 5. 2009 17:26
Ministerstvo zdravotnictví zamítlo návrh na zřízení neziskové organizace, Rath hledá kličku
David Rath: To, že ministerstvo návrh zamítlo, je politická šikana.
David Rath: To, že ministerstvo návrh zamítlo, je politická šikana. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Když nás ministerstvo nenechá založit neziskovku, budou středočeské nemocnice působit pod hlavičkou příspěvkové organizace.

Tak se v pondělí vyjádřil středočeský hejtman David Rath (ČSSD). A jeho návrh ještě týž den odsouhlasila krajská rada.

Příspěvková organizace je totiž podle Ratha velmi podobná právnímu statutu neziskové nemocnice. Liší se jen jedním: nemohou si odečíst daň z příjmu. "Je také méně průhledná kontrola hospodaření," vysvětlil hejtman.

Příspěvková organizace by měla být řízena přímo krajem. Na rozhodování v nemocnicích by se tak nepodíleli ani zástupci lékařů, ani města.

Původní Rathovy plány založit ve Středočeském kraji síť neziskových nemoc dostaly trhlinu minulý týden. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo převést pět krajských nemocnic do neziskového holdingu. "Důvodem jsou procesní a právní chyby v návrhu," vysvětlil mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Podle náměstka ministerstva Marka Šnajdra obsahovala chyby také samotná zřizovací listina.

Rath: Jde o politickou šikanu

"Pro ministerstvo je naprostým překvapením, že návrh zachovává existenci stávajících akciových společností beze změny. O žádný převod na nezisková zdravotnická zařízení se nejednalo. Návrh neodpovídá požadavkům zákona 245 z roku 2006, a to i přesto, že jej podává autor této právní normy David Rath," řekl Šnajdr.

Rath rozhodnutí ministerstva označil za politickou šikanu. Chce proti němu podat rozklad, kromě toho prý zvažuje také žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. "Ministerstvo porušilo správní řád. Pokud v nějaké žádosti chybí údaje, obvyklým postupem je požádat o jejich doplnění, ne žádost rovnou zamítnout," ohradil se proti postupu úřadu.

Vadí mu také to, že ministerstvo zveřejnilo zamítavé rozhodnutí dřív, než je černé na bílém dostal kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy