Pytlák v Beskydech: Zbytky medvěda prozkoumají vědci

Petra Sasínová
4. 5. 2009 19:45
Zabití jednoho medvěda může vést k tomu, že se malá populace medvědů v Beskydech zhroutí
Medvěd je v České republice přísně chráněný. V Oblasti Beskyd jich je podle odborníků tři až pět.
Medvěd je v České republice přísně chráněný. V Oblasti Beskyd jich je podle odborníků tři až pět. | Foto: Archiv

Rožnov pod Radhoštěm - Asi deset kilogramů rozkládajícího se masa, kostí, šlach zbylo ze zabitého vzácného medvěda hnědého. Zvíře minulých dnech v Beskydech pravděpodobně zastřelil neznámý pytlák. Nález převzalo vedení Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Zbytky z těla, které se pytlákům asi nehodily k preparaci ani k jídlu, nyní odborníci zpracovávají. Měly by jim říct co nejvíce o tomto přísně chráněném zvířeti, které se teprve před několika lety vrátilo do Beskyd.

„Máme tady deset kilogramů hmoty z medvěda. Nález to byl opravdu pro otrlé. Člověk, který ostatky našel, byl zděšen, nejprve si myslel, že jde o člověka," líčil vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula.

Nález připomínal lidské ostatky

„Podobnost tělesných zbytků s člověkem byla veliká, zvláště když chyběly drápy," dodal. Vzorky půjdou na další zkoumání ve zkumavkách s lihem, anebo zmrazené. „Teprve jednáme o tom, jestli rozbory udělá Akademie věd v Praze či Brně," dodal Jaskula.

Zbytky upytlačeného medvěda našel v úterý náhodný chodec odhozené v pytli. Bylo to na břehu řeky Ostravice mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Prženem. Byly tam například tlapy bez drápů, krk, jeden krční obratel, jazyk, svalovina z tváří.

Pracovníci CHKO Beskydy budou hlídat biologický proces vyhnívání masa z nalazených kostí medvěda. Kosti by měly pak být vodítkem pro objasnění toho, jak bylo zvíře veliké, jak dlouho žilo. Biologické vzorky by měly prozradit mimo jiné jeho pohlaví. 

„Zatím není ani jasné, zda to byl samec nebo samice," uvedl Jaskula. A není ani jisté, zda šlo o medvěda již usazeného někde v oblasti kolem beskydského Smrku, anebo o zbloudilé zvíře odjinud.

Může to být konec medvědů v Česku

Tento zločin může mít pro zatím malou skupinu medvědů žijících v České republice ale fatální následky. Jediné místo, kde v česku žijí, jsou Beskydy. Odhad je, že v počtu tří až pěti kusů.

„Z posledního sčítání z letošního roku plyne, že v oblasti kolem Smrku a Lysé hory byly ještě nedávno nejméně dva dospělé kusy," doplnil Jaskula.

„Populace medvědů, kterou počítáme na kusy, se může po tomto činu zhroutit, protože je oslabena o jednu pětinu až o jednu třetinu," zdůraznil František Jaskula.

Policie pátrá po pytlácích, kteří medvěda zabili. Správa CHKO Beskydy podala trestní oznámení na neznámého pachatele. „Odhadujeme, že ho zastřelili, pak naložili do auta, někde jinde stáhli z kůže, nepotřebný zbytek pohodili," uvedl vedoucí CHKO Beskydy Jaskula. „Nic podobného tady nepamatuji," dodal.

Hnutí Duha vypsalo odměnu 100 tisíc korun tomu, kdo pomůže pytláky vypátrat.

 

Právě se děje

Další zprávy