Část Pražanů přechod na digitální televizi zaskočil

Pavel Baroch
1. 5. 2009 12:55
Na informační linku volají stovky obyvatel
První barevný televizor Sony Trinitron KV-1310
První barevný televizor Sony Trinitron KV-1310 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - I přes avizovaný přechod televizního vysílání na digitální přenos mnohé Pražany "analogová tma" zaskočila. Okamžitě to poznaly operátorky na informační lince, kterou úřady zřídily speciálně kvůli přechodu na digitální vysílání.

"Od osmi ráno jsme přijali 193 hovorů," řekla Aktuálně.cz krátce po poledni operátorka na lince 800 90 60 30. Dodala, že v normální dny se tolik lidí ozve od rána do večera.

"Ten nárůst je markantní," dodává operátorka, podle níž převážná část lidí telefonuje právě z Prahy, kde přesně o půlnoci ze čtvrtka na pátek technici vypnuli analogové vysílání ze Žižkova.

Obyvatelé Prahy a části středních Čech, kteří nevyřešili, jak budou přijímat digitální signál, tak přišli po ČT 2 rovněž o všechny ostatní programy - ČT1, Novu i Primu. Vidí jen informační text o digitalizaci.

Po sejmutí antény pracují technici na vrcholu věže vysílače ve výšce téměř 200 metrů. Připravují montáž nového nástavce.
Po sejmutí antény pracují technici na vrcholu věže vysílače ve výšce téměř 200 metrů. Připravují montáž nového nástavce. | Foto: Ondřej Besperát

Volají hlavně starší lidé

Na bezplatnou informační linku volají podle operátorek především starší lidé. "Snad doufali, že se jim televize nakonec nevypne," řekla Aktuálně.cz jedna z vyškolených pracovnic.

Dodala, že lidé se ptají především na základní věci, tedy například jak naladit digitální televizi anebo jaký set-top-box si mají pořídit.

"Jsou to standardní dotazy," řekla operátorka. Volají však i lidé, kteří jsou překvapení, že jim stále analogová televize funguje.

"Neuvědomují si, že všechny vysílače ještě analog nevypnuly," řekla operátorka. Těch, kteří chytají signál z vysílače Cukrák, se totiž digitál ještě netýká. Přijdou na řadu až 31. října, kdy Cukrák přestane analog šířit.

Czillingovi v Nemanicích si set-top-box koupili. Když se ale chtějí dívat na Primu, musejí přepojit kabel zpátky na analog, její signál v digitálním multiplexu zatím chybí.
Czillingovi v Nemanicích si set-top-box koupili. Když se ale chtějí dívat na Primu, musejí přepojit kabel zpátky na analog, její signál v digitálním multiplexu zatím chybí. | Foto: Ondřej Besperát

Většina Pražanů se připravila

Podle průzkumů Českého telekomunikačního úřadu ovšem byli Pražané na digitalizaci připraveni.

Už v březnu mělo set-top-box nebo jiný způsob přijmu digitální televize zajištěno 80 procent lidí v hlavním městě, dalších třináct procent chtělo tento problém vyřešit do konce dubna.

"Tak významná změna v oblasti digitalizace ve střední a východní Evropě ještě nebyla. Všechny podmínky jsou splněny," řekl o analogové tmě v hlavním městě Zdeněk Duspiva, národní koordinátor pro digitalizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy